Najnovije

Putin o sastanku sa Orbanom: Otvoren, koristan dijalog; Moskva želi konačni završetak sukoba

Predsednik Rusije ponovio je da je Moskva spremna za dijalog i podsetio na glavne uslove ruske strane za mir, dok je mađarski premijer poručio da se stavovi Ukrajine i Rusije jako razlikuju, ali i da je Evropi potreban mir.

Razgovori sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom su bili veoma sadržajni, otvoreni, direktni i u pravo vreme, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka sa mađarskim premijerom koji je danas posetio Moskvu. 

"Imali smo otvoren i koristan dijalog kako o bilateralnoj saradnji, tako i o regionalnoj situaciji, uključujući i situaciji u Ukrajini", rekao je Putin, dodavši da je "važno da u trenutnoj situaciji nastavljamo dijalog".

Potvrdio je da je sa premijerom Orbanom govorio o načinima koji bi doveli do mira i razrešenja ukrajinske krize i naglasio da Rusija želi da se sukob završi.

"Rusija se zalaže za potpuni i konačni završetak sukoba. Uslovi su izloženi u mom obraćanju Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Reč je o potpunom povlačenju ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. A, postoje i drugi uslovi. Više puta sam govorio da smo otvoreni za politiku diplomatskog rešavanja (problema). Ali, sa druge strane čujemo da ne žele da rešavaju probleme na taj način. Sponzori Ukrajine nastavljaju da koriste tu zemlju i narod protiv Rusije", rekao je Putin, zaključivši da sve ovo ukazuje da "u Kijevu još nisu spremni da odustanu od politike rata".

Prema njegovim rečima, kijevski režim ne želi da odustane od sukoba, jer bi onda bilo ukinuto i vojno stanje u zemlji, a to znači i nove predsedničke izbore, na kojima aktuelni kijevski režim ne bi imao nikakve šanse za pobedu.

Ipak, bez obzira na to ruski lider je ocenio još jednom da su razgovori sa premijerom Mađarske "bili veoma korisni za obe strane".

"Naravno, da je premijer zastupao stav Zapada, i onda kada je reč o interesima Ukrajine. Ipak, mi smo zahvalni premijeru za to što je posetio Moskvu, na to gledamo kao na pokušaj obnove dijaloga", zaključio je ruski lider. 

Stavovi Moskve i Kijeva se jako razlikuju, ali Evropi je potreban mir
Premijer Mađarske sa svoje strane je istakao da je najveći razvoj Evropa napravila u mirno vreme. Sada Evropa, kako je rekao, već skoro dve i po godine živi u stanju rata, što dovodi do određenih poteškoća. Zbog toga, glavni zadatak za Mađarsku tokom njenog predsedavanja Savetom EU, kako je rekao, biće mir u Evropi. 

"Vidimo slike uništenja, ovaj rat je već počeo da utiče na naš ekonomski rast i konkurentnost. Evropi je potreban mir. Za poslednje dve i po godine smo shvatili da bez diplomatije nećemo postići mir. Mir neće doći sam po sebi, na tome je potrebno raditi", poručio je Orban.

"Želeo sam da čujem stav predsednika o tri važna pitanja: šta misli o aktuelnim mirovnim inicijativama, šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima i tome kojim redom bi oni trebalo da budu postignuti, i treće što me je interesovalo je kako on gleda na Evropu nakon rata. Zahvalan sam predsedniku na otvorenom razgovoru", dodao je Orban. 

On je ponovio još jednom da je Mađarska danas jedna od retkih zemalja koja može da razgovara i sa Moskvom i sa Kijevom, i to je, kako je pojasnio, razlog zbog kojeg je danas u Rusiji. 

Stavovi Kijeva i Moskve su jako daleki, ali najbitnije je da je kontakt sa obe strane uspostavljen, i Budimpešta će nastaviti dalje da radi kako bi se postigao mir, zaključio je Orban.

OGLASIO SE NATO: Orban ne predstavlja Alijansu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA