Najnovije

UKRAJINA NEĆE BITI ČLANICA NATO PAKTA? Zemlja alijanse poručila Zelenskom da se pomiri sa činjenicama!

On je priznao da je pridruživanje Kijeva NATO-u „nemoguće“ sve dok neprijateljstva sa Rusijom traju, i predložio da blok razjasni svoj stav o eventualnom pristupanju Kijeva.

- Ukrajinski lideri su realisti i znaju da zemlja koja je u ratu neće biti primljena u NATO - rekao je Siemoniak i naglasio da Kijev treba da nastavi da dobija podršku Zapada.

- Samo dokumenti i deklaracije neće braniti Ukrajinu, tako da mislim da će se pokazati perspektiva članstva - rekao je on.
Ranije ove nedelje, novinski sajt Politiko objavio je zajedničko pismo koje je potpisalo preko 60 međunarodnih eksperata za spoljnu politiku, koji su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog članstva Ukrajine u NATO-u i pozvali blok da izbegne unapređenje nastojanja Kijeva na predstojećem samitu, tvrdeći da bi to ugrozilo SAD i svojim saveznicima i raskinu koaliciju.

Poslednjih nedelja, jedan broj zvaničnika NATO je ukazao da je malo verovatno da će Kijev dobiti zvaničan poziv da se pridruži bloku koji predvode SAD tokom predstojećeg samita, a prema rečima bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, može samo da se nada snažnoj deklaraciji o podrška.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je rekao da Ukrajina ne može da se pridruži bloku dok je upletena u sukob, napominjući da bi takav potez pokrenuo direktan sukob sa Rusijom.

Moskva je navela ambicije Kijeva da se pridruži NATO-u i širenje bloka na istok kao jedan od razloga za pokretanje kampanje protiv Ukrajine 2022. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca sugerisao da bi Rusija bila spremna da odmah pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom ako se povuče iz četiri bivša regiona i obaveže se na neutralnost.

RITER UPRAVO OBJAVIO: Amerika napala Rusiju! Da li svet shvata šta je Vašington zapravo uradio?

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA