Najnovije

Začarani krug: Kako će promena u Velikoj Britaniji uticati na Srbiju

Dolaskom laburista Kira Starmera na vlast neće se ništa promeniti ni u politici prema Srbiji, ni u međunarodnoj politici Velike Britanije, ni na unutrašnjoj sceni, kaže za Sputnjik politički analitičar Branko Pavlović.

Što se tiče analize politika, ovo su bili najbeznačajniji izbori u Velikoj Britaniji ikada, dodaje Pavlović.

Začarani krug britanske politike

„Apsolutno se ništa ni u čemu neće promeniti jer laburisti su dobili izbore prosto zato što je ljudima dojadilo da konzervativci vladaju loše i niko ništa mnogo i ne očekuje. Čak i u Starmerovim izjavama vidite da on govori kako će krenuti u neka državna zaduženja kako bi imao nekakve investicije u zelenu agendu, kao da prethodna vlada već nije i sama to radila. Čak će i Siti, pandan Vol strita u Londonu, biti za to da se odvoje nekakva sredstva pod uslovom da se pravilno investira. I tako, manje-više je to jedan začarani krug u kom se vrti britanska politika.

I na spoljnom planu se apsolutno ništa neće događati“.

Prva zanimljivost izbora, po Pavloviću je ta da je bivši lider laburista DŽeremi Korbin uspeo da kao nezavisni kandidat ponovo bude u parlamentu, što pokazuje da čitava hajka krupnog kapitala protiv njega nije uspela jer su građani rekli „mi hoćemo Korbina u toj jedinici“.

Najgori izborni sistem na svetu

„A druga je, naravno Najdžel Faraž i njegova Reformistička partija koja je dobila više od 14 odsto glasova u celini. A to je uspeh u tom najgorem izbornom sistemu koji na svetu postoji, jednokružnom većinskom u Britaniji. A nemate više dvopartijski sistem, već imate četiri ili pet relevantnih partija – pored liberalnih demokrata, reformista, konzervativaca, laburista i zelenih koji imaju šest odsto i više procenata glasova koji se dobijaju.

U tom sistemu manjinska politika uzima ogroman broj glasova. Recimo, laburisti će sa oko deset miliona glasova koje su dobili imati 411 ili 412 poslanika, a reformisti sa preko četiri miliona glasova će imati četiri poslanika. Uprkos tome činjenica da su reformisti i Najdžel Faraž u parlamentu će biti ozbiljan pomak.“

Reformisti koji su dobili svega dva i po miliona glasova manje od konzervativaca kad budu još malo napredovali na sledećim izborima, postaće vrlo važna politička snaga u parlamentu, smatra Pavlović.

Tužna priča bez srećnog kraja

Najdžel Faraž i DŽeremi Korbin su jedina zanimljiva stvar koja se desila na poslednjim izborima a sve drugo je jedna tužna politička priča Velike Britanije bez srećnog kraja, ocenjuje Pavlović.

Pobeda Šin Fejna, političke frakcije nekadašnje Irske republikanske armije u Severnoj Irskoj i veliki pad Škotske nacionalne partije, prema Pavloviću su lokalna iznenađenja koja ne mogu bitno uticati na politiku Velike Britanije.

„Očigledno je ta priča oko referenduma i suvereniteta otišla u drugi plan i oni su očigledno izgubili u Škotskoj jer je ljudima važnije kako žive, a žive loše. I pošto se oni nisu bavili time što je ljudima važno nego su neprekidno insistirali na ponovljenom referendumu, sad su kažnjeni na ovim izborima“, zaključio je Pavlović.

Britanski kralj Čarls poverio je danas mandat za formiranje nove vlade Velike Britanje lideru Laburističke partije Kiru Starmeru, nakon ubedljive pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima.

Pravnik Kir Starmer (61) izabran za je lidera stranke posle DŽeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Kao pravnik, Starmer je zastupao Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

RUSKI VOJNIK KRENUO SAM NA UPORIŠTE UKRAJINACA: Pretrčao 1 kilometar...

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA