Najnovije

POČINJE TRODNEVNI NATO SAMIT U VAŠINGTONU: "Nepokolebljiva" podrška Ukrajini

Saveznicima će se na sastanku pridružiti i Ukrajina, kao i nekoliko zemalja iz regiona Istočne Azije i Pacifika.

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

"Samit NATO-a u Vašingtonu će obeležiti 75 godina istorijskih dostignuća, pokazati snagu i jedinstvo naše transatlantske veze, unaprediti sprovođenje najsnažnijih planova odvraćanja i odbrane od kraja Hladnog rata i pokazati vitalnu ulogu NATO-a u odbrani naše budućnosti za generacije koje dolaze", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

U Vašingtonu će lideri NATO-a podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga, a očekuje se da će države članice ponovo naglasiti da ta zemlja ima "NATO perspektivu", ali bez formalnog poziva za članstvo.

Ukrajina će se pridružiti saveznicima na sastanku Saveta NATO-Ukrajina, dok će se među gostima naći i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje, koji na Samit dolaze radi daljeg produbljivanja saradnje.

U saopštenju se navodi da će se na marginama samita američki predsednik DŽozef Bajden sastati sa Vladimirom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom.

Očekuje se da će SAD i saveznici takođe objaviti nove korake za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

"Samit u Vašingtonu će poslati snažan signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da, ako misli da može da nadživi koaliciju zemalja koje podržavaju Ukrajinu, greši. Takođe ćemo poslati važnu poruku ostatku sveta, uključujući i kroz naša partnerstva u Indo-Pacifiku, da smo zajedno jači, ujedinjeni i podržavamo demokratske vrednosti", stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Od svog stvaranja 4. aprila 1949. godine, NATO je porastao sa 12 zemalja koje su potpisale osnivački ugovor, na 32 zemlje članice, koje će se ponovo sastati u Vašingtonu kako bi donele ključne odluke o tome kako da "nastave da štite kolektivnu bezbednost dok se svet suočava sa najopasnijim bezbednosnim okruženjem od Hladnog rata", navodi se na sajtu NATO-a.

Samit NATO-a se održava od 9. do 11. jula u Kongresnom centru u Vašingtonu.

LICEMERNO ĆUTE: Zapad namerno skriva da je bolnicu u Kijevu pogodila ukrajinska raketa PVO

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA