Najnovije

Premijer Indije napustio Moskvu: Šta piše u zajedničkoj izjavi Putina i Modija

Predsednik Rusije i premijer Indije potpisali su zajedničku izjavu nakon dvodnevnih razgovora u Moskvi. Modi ih je okarakterisao kao otvorene i pune poštovanja, dok su ruski zvaničnici istakli da je saradnja sa NJu Delhijom pravi primer "privilegovanog strateškog partnerstva"

Dvodnevna poseta premijera Indije Narendre Modija završila se danas. To je bila prva poseta indijskog premijera Rusiji za poslednjih pet godina, ali i prvo putovanje Modija van granica Indije otkako je počeo njegov treći mandat.

Poseta je uključivala neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina juče tokom dana, kao i zvanične sastanke, uz učešće obe delegacije, danas. Individualni razgovori u rezidenciji trajali su četiri do pet sati, a Modi ih je opisao kao otvorene, iskrene i pune poštovanja.

Premijer Indije nekoliko puta je zahvalio ruskom predsedniku na gostoprimstvu, nazvao ga je i "dragim prijateljem", i čestitao mu na još jednoj pobedi na predsedničkim izborima. Obe strane istakle su zahvalnost na doprinosu razvoju dosadašnje saradnje, a Putin je premijeru Modiju uručio i najviše državno priznanje, orden Sv. Andreja Prvozvanog.

Indijski premijer i Vladimir Putin razgovarali su o brojnim temama, kako o bilateralnoj saradnji, tako i o ključnim međunarodnim pitanjima. Odnosi dve zemlje okarakterisani su kao "privilegovano strateško partnerstvo", a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dvodnevne razgovore i dosadašnju saradnju prokomentarisao je sledećim rečima: "Planova je mnogo, a i mnogo je urađeno. Temelji su odlično postavljeni."

Predsednik Rusije naglasio je da Indija poklanja pažnju "najljućim problemima" u svetu, i radi na njihovom rešavanju, dok je premijer Modi, govoreći o ukrajinskoj krizi, poručio da "rat nije rešenje", da "bombe i rakete ne mogu da donesu mir" i da "fokus mora da bude na dijalogu". Modi je rekao i da je Indija spremna da doprinese miru, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Modi, pak, ne teži da postane posrednik u rešavanju ukrajinske problematike. Bez obzira na to, prema rečima Peskova, pojavile su se nove ideje nakon razgovora na ovu temu.

Kada je reč o ekonomiji, Putin je izjavio da je trgovinski promet sa Indijom u toku prošle godine porastao za 60 odsto, dok je u prvom kvartalu tekuće godine on porastao za dodatnih 20 odsto. Pomoćnik ruskog predsednika Maksim Oreškin precizirao je i da je postavljen novi cilj – da trgovinska saradnja do 2030. bude procenjena na 100 milijardi dolara, budući da je ocenjeno da se ona aktivno razvija. 

Osim toga, Modi je potvrdio i da će ove godine posetiti BRIKS samit u Kazanju, u Rusiji. 

Na kraju, Putin i Modi potpisali su i zajedničku izjavu, u kojoj se, između ostalog, navodi sledeće:

Rusija i Indija protive se širenju nuklearnog oružja;

Rusija i Indija pozivaju na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zalažu se da NJu Delhi postane stalna članica SB;

Rusija i Indija postigle su dogovor da povećaju vojno-tehničku saradnju i proizvodnju rezervnih delova u Indiji;

Moskva i NJu Delhi pozivaju da se sprovede rezolucija UN o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika u Pojasu Gaze;

Rusija i Indija zalažu se za mirno rešenje ukrajinske krize putem dijaloga i diplomatije; 

Moskva i NJu Delhi nastaviće da sve više vrše plaćanja u nacionalnim valutama;

Moskva i NJu Delhi planiraju da stimulišu nove zajedničke ekonomske projekte i nove investicije;

Lideri ističu da između Rusije i Indije postoji "posebno privilegovano strateško partnerstvo", koje nastavlja da jača i da se razvija. Dve strane su se obavezale da će nastaviti da ulažu napore kako bi se maksimalno iskoristio potencijal ove saradnje;

Indija i Rusija nastaviće saradnju u okviru G20, BRIKS-a, ŠOS-a u vezi sa ključnim pitanjima;

Saradnja u energetici prepoznata je kao jedan od prioriteta kada je reč o razvoju saradnje;

Putin i Modi takođe su istakli važnost nemešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja;

Naglašena je i važnost dijaloga o bezbednosti; 

Premijer Indije pozvao je ruskog predsednika da sledeće godine poseti Indiju i učestvuje na 23. rusko-indijskom samitu.

ZAVERA PROTIV MARI LE PEN? Da li je ovo kraj desnice? Pariz je povukao neočekivani potez!

Izvor: Rt.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA