Najnovije

Si-En-En: Bela kuća odobrila da se članstvo Ukrajine u NATO-u opiše kao "nepovratno"

Očekuje se da će države članice Alijanse ponovo naglasiti da ta zemlja ima "perspektivu za članstvo", ali bez formalnog poziva.

Ulazak Ukrajine u NATO biće opisan kao "nepovratan" u nacrtu deklaracije za samit NATO-a koji danas počinje u Vašingtonu, preneo je Si-En-En, pozivajući se na izvore upoznate sa nacrtom.

Debata 32 članice Alijanse uoči ovonedeljnog samita u Vašingtonu se svodila na to koliko je jaka garancija koju će Ukrajina dobiti za njeno buduće članstvo u NATO-u, navodi američki medij.

Nacrt bi mogao da se promeni pre konačne verzije, ali bi reč "nepovratan" bila značajan signal Kijevu i Moskvi.

Bela kuća je odobrila da se članstvo Ukrajine u NATO-u opiše kao "nepovratno", ali dokument potvrđuje i da se rad Ukrajine na demokratskim reformama mora nastaviti, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Lideri NATO-a će tokom samita podržati novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga, a očekuje se da će države članice ponovo naglasiti da ta zemlja ima "NATO perspektivu", ali bez formalnog poziva za članstvo.

Ranije je agencija Frans pres, pozivajući se na ukrajinski diplomatski izvor, javila da su šanse za dobijanje poziva u NATO na samitu u Vašingtonu praktično ravne nuli, a to priznaju i u Kijevu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da moguće članstvo Ukrajine u NATO predstavlja pretnju po bezbednost Ruske Federacije i da je kurs ka pridruživanju Kijeva Alijansi jedan od razloga za početak Specijalne vojne operacije.

ZAVERA PROTIV MARI LE PEN? Da li je ovo kraj desnice? Pariz je povukao neočekivani potez!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA