Najnovije

BRISELSKO-PRIŠTINSKI CIRKUS: Razgovori o "članstvu Kosova u EU" - Kurti kao traži, a oni kao ne daju!

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na ručku koji je organizovao ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog istakao važnost prihvatanja upitnika Evropske komisije koji se smatra prvim korakom na putu ka članstvu u EU, prenosi Albanijan post.
Kurti

Kurti

„Razgovarali smo o napretku koji je Kosovo postiglo u procesu evropskih integracija, kao i o značaju Plana rasta. Naglasio sam važnost prihvatanja upitnika za članstvo i konačnog ukidanja nepravednih mera prema Kosovu“, izjavio je Kurti.

Savet EU mora da razmotri aplikaciju za članstvo i da EK ovlašćenje da analizira spremnost napretka. 

Konkretno, upitnik EK se bavi tri glavne oblasti (Kopenhagen, 1993): politički kriterijumi – demokratska stabilnost, vladavina prava, poštovanje i zaštita manjina; ekonomski kriterijumi – sposobnost suočavanja sa konkurencijom i tržišnim silama u EU; i kriterijumi ackuis – sposobnost preuzimanja i efektivnog sprovođenja obaveza iz članstva u EU.

Kosovo je, uprkos navodnom zamahu u procesu proširenja, zbog rata u Ukrajini, ostvarilo ograničen napredak ka integraciji. Kosovo je predalo dokumentaciju za članstvo u EU u decembru 2022. godine, ali je blok još nije pregledao. A razlog za to su uglavnom tekuće tenzije u odnosima Kosova i Srbije.

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, tokom obraćanja na konferenciji parlamentarnih odbora za pitanja EU (COSAC) u ponedeljak ove nedelje u Budimpešti, u Mađarskoj, ponovio je da je integracija Zapadnog Balkana u blok 27 - država na vrhu dnevnog reda šestomesečnog mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Varhelji, čiji je mandat pri kraju, ali ga je ponovo predložio mađarski predsednik Viktor Orban, dodao je da se od Kosova zahteva da ispuni obaveze dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, odnosno slanje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u Ustavnom sudu Kosova.

„Jasno je da evropski putevi Srbije i Kosova prolaze kroz dijalog. Očekujemo od strana da nastave sa održivim naporima za deeskalaciju i napredak u sprovođenju svojih obaveza u okviru dijaloga – počev od slanja Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u Ustavni sud Kosova“, rekao je on.

S obzirom na to da je Zajednica opština sa srpskom većinom postala prepreka na putu Kosova ka članstvu u Savetu Evrope (SE), onda je na osnovu izjave mađarskog komesara, slanje nacrta statuta pod pokroviteljstvom EU Ustavnom Sud mogao biti sledeći uslov za razmatranje kosovske molbe u budućnosti.

Na ovaj način u procesu proširenja je deset zemalja, od kojih devet ima status kandidata. 

Kosovo i dalje ostaje jedino na Zapadnom Balkanu koja nije steklao status kandidata. A sankcije koje je EU uvela Kosovu prošle godine, prvi put od proglašenja nezavisnosti, teško da se mogu zanemariti.

Pročitajte OVDE šta Borko Stefanović kaže o vlastima i Rio Tinto projektu

Izvor: Kosovo Onlajn / Albanijan Post / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA