Najnovije

GRAĐANI NA KiM POLA GODINE BEZ DINARA: Teško funkcionišemo, ovo je zločin

Zoran Stević tvrdi da na putne troškove potroši pola penzije, jer mora da putuje u centralnu Srbiju da bi podigao novac.

Pola godine je prošlo od zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, a građani i dalje ne mogu da podignu plate i penzije u svojim mestima, već putuju do najbližeg prelaza kako bi podigli svoje zarade. Građani sa kojima je ekipa portala "Kosovo onlajn" razgovarala kažu da se nad njima vrši zločin i da teško funkcionišu.

Zoran Stević tvrdi da na putne troškove potroši pola penzije.

"Teško je, idemo u centralnu Srbiju za penziju. Uzmu mi za taksi, uzmu mi tamo za evre, pola penzije mi ode. Ne nadam se da će se dinar vratiti, to što je prošlo, više se ne vraća", kaže Stević.

Mileva Vučić ističe da zbog starosti ne može sama da putuje i podigne penziju.

"Veoma nam je teško, pogotovu nama starijima, mladi se ipak snađu. Mislim da je to zločin, pravi zločin. Ćerka moja radi, pa mi pomaže da to sredim, inače ja ne bih mogla sa mojim godinama da idem u centralnu Srbiju", navodi Vučić, dodajući da je optimista da će se na Kosovu i Metohiji dinar ponovo upotrebljavati.

Bojan Rajković kaže da je za njega normalno da na KiM plaća u evrima, ali ističe da je najteže penzionerima, koji ne mogu sami po penziju.

"Svakako smo do sada radili u evrima i ja konkretno nemam nikakva primanja vezana za dinare. Najviše problema imaju ovi stari ljudi, penzioneri, koji ne mogu da idu u Srbiju da podižu novac, oni imaju najviše problema, plaćaju taksi, plaćaju autobus, maltretiraju se, namuče se po ovoj vrućini", kazao je Rajković.

On nije optimista da će se dinar ponovo upotrebljavati na Kosovu.

"Mislim da neće, ništa što je do sada ukinuto nije se vratilo na staro", dodao je Rajković.

Jedna prolaznica ističe da se Srbi jako teško snalaze.

"Nikako se ne snalazimo, grozno. Kako podižemo novac, tako što moramo da idemo u centralnu Srbiju. To je veliki znak pitanja šta ćemo da radimo, treba da plaćamo put, idemo tamo-ovamo", ističe ona.

Šefket Bećiri živi u Prištini, ali svestan je kakav je problem nastao usled zabrane upotrebe dinara.

"Kako se čovek snađe, ako se snađeš da odeš do Raške ili do tog dela gde ima dinara, ako ne, živiš sa ovim što je nametnuto, šta ima, sa evrima. Verujem da će se dinar vratiti, jer je valuta simbol jednog naroda. Samo je pitanje vremena", rekao je Bećiri.

HITNO ZASEDAO SAVET BEZBEDNOSTI UN! Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA