Najnovije

HITNO ZASEDAO SAVET BEZBEDNOSTI UN! Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata

Rusija, Kina i Alžir osudili ubistvo Hanijea.

Savet bezbednosti UN pozvao je na pojačanje diplomatskih napora kako bi se sprečio rat šireg obima na Bliskom istoku, nakon ubistava lidera militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Kina, Rusija i Alžir osudili su sinoć ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koje je iranski ambasador u UN nazvao aktom terorizma, dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska istakle da Iran podržava destabilizujuće aktere u regionu.

"Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata", rekla je u sredu zamenica predstavnika Japana u UN Šino Micuko i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči takav sukob.

Fu Cong, kineski ambasador u UN, rekao je da je neuspeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje tenzija, prenosi Rojters.

"Zemlje sa velikim uticajem moraju da izvrše veći pritisak i da rade energičnije da ugase plamen rata u Gazi", rekao je on.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord pozvala je na smirenost i uzdržanost, i ponovila poziv za hitan prekid vatre u Gazi.

Ona je napomenula da Izrael i Hamas moraju ponovo da se posvete mirovnom procesu koji bi rezultirao rešenjem sa dve države sa sigurnim Izraelom i suverenom palestinskom državom.

"Put do mira mora biti kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće biti obezbeđen bombama i mecima", rekla je Vudvord.

Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN, pozvao je članove Saveta bezbednosti koji imaju uticaj na Iran "da pojačaju pritisak na njega da prestane s eskalacijom sukoba protiv Izraela i drugih aktera".

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani rekao je da je Teheran dosledno pokazivao maksimalnu uzdržanost, ali da zadržava pravo da odlučno odgovori.

On je pozvao Savet bezbednosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamenik predstavnika Izraela u UN DŽonatan Miler pozvao je Savet bezbednosti da osudi Iran zbog podrške regionalnom terorizmu i poveća sankcije Teheranu.

"Odbranićemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam nanose štetu", rekao je Miler i pozvao svet da podrži Izrael.

Da li je virus korona bolest američkih izbora? Dr Nestorović: Zasad pogađa samo političare

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA