Najnovije

RAZLOG AMERIČKE ŠPIJUNAŽE IZNAD SRPSKE: Litijum, zlato, nikl...

Jedan od razloga zbog kog američki izviđački avioni učestalo lete iznad Republike Srpske mogao bi biti i snimanje teritorije na kojoj se, na osnovu inicijalno istraživanje, pretpostavlja da tu ima i mesta bogatih litijumom, zlatom i niklom.
Artemis

Artemis

Ovo je mišljenje politikologa iz Banjaluke Anđelka Kozomare nakon što je predsednik Srpske Milorad Dodik reagovao na let američkih izviđačkih aviona CL-650 "artemis" za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija iznad teritorije RS.

Snimaju teren - tragaju za rudama

„Ovi avioni opremljeni su najsavremenijom tehnikom za snimanje terena koja pravi rentgenski i termalni snimak, a ovo nije prvi put da nadleću teritoriju RS već to rade već neko vreme,“ kaže naš sagovornik.

Kozomara dodaje da se o mogućim razlozima ovog leta može suditi i na osnovu Dodikove izjave da "američki izviđački avioni, koji nadleću prostor Srpske nemaju ništa interesantno da snime osim prirodnih bogatstava, ali da to neće dobiti“.

On je uveren da vojna misija EU „Altea“, koja je u BiH raspoređena da navodno nadgleda mir, ima ij druge zadatke.

„Jedan od tih zadataka je da imaju uvid u bukvalno sve što ih zanima, što znači da su sve relevantne institucije u BiH - i u RS i u Federaciji, dužne da na njihov upit daju sve podatke koji „okupatore“ zanimaju,“ objašnjava Kozomara.

U skladu sa tim, dodaje naš sagovornik, sigurno je da američki izviđački avioni nisu samo snimali pašnjake u RS, već da ih zanima nešto sasvim drugo.

„Iako rudna bogatstva na teritoriji RS nisu još temeljno istražena, nekim samo inicijalnim istraživanjima, kako se pretpostavlja, otkrivene su određene zalihe litijuma, nikla i zlata. Dakle, ako to sagledamo, onda je jasno zašto je odjednom počela, posle toliko godina hajka na državnu imovinu RS za koju tvrde da pripada BIH a ne entitetu. Okupatori očito hoće da oni ovladaju tim bogatstvima i da uz pomoć bošnjačke strane budu ti koji će upravljati prirodnim resursima RS,“ uveren je sagovornik Sputnjika.

Najsavremenija oprema na avionima

Kozomara dodaje da one koji šalju avione u izviđačke letove ne zanimaju reke i šume, kako se misli u narodu, već upravo te kote na kojima se u inicijalnom istraživanju pokazalo da ima velikih zaliha ovih ruda.

„Istovremeno, pripadnici ove vojne misije ne moraju da se jave, odnosno da obaveste nikoga kada i sa kojom namerom podižu svoje izviđačke avione jer im je mandat u BiH takav. Drugim rečima, svi rodovi vojske u Euforu odnosno misiji „Altea“ imaju potpunu slobodu kretanja i delovanja i to ne može niko da im ospori,“ objašnjava on.

Kozomara podseća i da ovo nije prvi put da izviđački avioni nadleću teritoriju RS.

„Inače, ti avioni su opremljeni specijalnim kamerama koje snimaju lokacije koje njih zanimaju, slike se dobiju u 3D dimenziji i onda oni na lokaciji koja ih zanima mogu da planiraju, na primer, da nešto grade ili da, kao što je sada slučaj, temeljno istraže da li rudno bogatstvo postoji“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

Komentarišući američke izviđačke letove, Dodik je rekao i da nema ničeg što bi za njih bilo interesantno, osim možda prirodnih bogatstava BiH koje su "pikirali" i žele da to vade, ali i poručio da sigurno o imovini Srpske neće odlučivati Sarajevo ni bilo ko drugi nego upravo ljudi koji žive ovde.

Pročitajte OVDE kako je Vučić promenio ideju referenduma o litijumu

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA