Najnovije

VRISKA NA CETINJU: Kvazi-pravoslavci besni zbog "NJegoševe kapele"

Samozvani mitropolit takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović i "sinod CPC", koga podgorički portal "IN4S" skraćeno zove "Borisova ekipa", oštro se usprotivio ovih dana iznova pokrenutoj inicijativi da se na Lovćenu obnovi NJegoševa kapela.
Raspop kao "duhovni otac"...

Raspop kao "duhovni otac"...

Za samozvanog mitropolita i njegov "sinod" obnova NJegoševe kapele na Lovćenu u stvari je "vraćanje imperijalnog kiljana (starocrnogorska reč, kamen koji označava granicu imanja, prim. a.) Karađorđevića u vidu kapele".

"Ne možemo dopustiti da se ponovi bogohulna istorijska nepravda koja je zadesila crnogorski narod pre jednog veka i time se stvori povoljan teren za asimilaciju crnogorskog naroda. Pored nezajažljive želje čelnika vlasti da u Crnoj Gori izazovu nemire najavama o rušenju NJegoševog mauzoleja na Lovćenu i vraćanja imperijalnog kiljana Karađorđevića u vidu kapele, koja ni tada nije bila prihvaćena od crnogorskog naroda, pozivamo narod na molitvu za mir, ali i na strpljenje, kako ne bi nasedali na provokacije onih kojima je jedini cilj da ne bude Crne Gore", saopšteno je iz ovog tzv. sinoda.

Sem izjašnjenja oko kapele na Lovćenu, samozvani mitropolit saopštio je i da je njegova "crkva" proširila delatnost i to na – Rumuniju, Španiju i Poljsku.

"Na zasedanju Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, uoči Ilindana, kojim je predsedavao arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris donete su odluke koje se tiču crkvenog života CPC u zemlji i dijaspori. Tako je, na predlog Vikarijata CPC u Rumuniji, izabran vikarni episkop prevalitanski za vikarijat u toj državi, arhimandrit Luka (Barza). Sveti čin arhijerejske hirotonije novoizabranog episkopa prevalitanskog obaviće se tokom avgusta u Bukureštu, u stavropigijalnoj Crkvi Svete Marije, a čin Hirotonije će predvoditi mitropolit Boris sa arhijerejima. Prepoznavši potrebu našeg naroda u dijaspori, Sveti Sinod je odobrio formiranje Crkvenih opština CPC u Španiji i Poljskoj, kako bi bile formirane parohije i postavljeni Sveštenici”, navedeno je u saopštenju Borisovog ogranka NVO "CPC".

I dok je samozvani arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Boris otvoreno ustao protiv obnove NJegoševe kapele na Lovćenu, od drugog mitropolita koji polaže pravo na istu arhiepiskopiju samozvane crkve, Mihaila, odnosno Miraša Dedeića, poslednjih nedelja nema reakcije na inicijativu predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića da se na Lovćen vrati NJegoševa kapela.  

Dvojica mitropolita poslednji put viđeni su u Srebrenici, 11. jula ove godine, ali je između njih bila poveća tampon zona u kojoj su bili ostali gosti komemoracije, uglavnom diplomate iz zapadnih i islamskih zemalja.

Još ranije, na Badnji dan ove godine, pripadnici tzv. Crnogorske pravoslavne crkve okupljeni na paljenju badnjaka na Dvorskom trgu na Cetinju a koje su predvodili dvojica mitropolita koji ne priznaju jedan drugog, sukobili su se, među njima došlo je do guranja i tenzija, a veće incidente sprečila je policija.  

Tako posle jučerašnjeg saopštenja Borisove struje u CPC ostaje nejasno koliko je stav tzv. mitropolita Borisa i "sinoda CPC" u stvari i stav te nekanonske crkve, da li ima nekih nijansi u mišljenjima, jer odnosi između dve posvađane struje u ovoj "crkvi" i dalje nisu do kraja razjašnjeni.

Do ovakve situacije došlo je inače u jesen prošle godine, kada je u pravoj drami na Cetinju, novopostavljeni mitropolit Boris Bojović smenio Miraša Dedeića, u kontranapadu Miraš je Borisu zabranio da činodejstvuje, a Osnovni sud na Cetinju presudio je u korist Borisa.

Naime, tadašnjim rešenjem Osnovnog suda na Cetinju odbijen je predlog mitropolita Mihaila, tj. Miraša Dedeića, za određivanje privremene mere kojom je traženo da se zabrani "članu CPC (novopostavljenom mitropolitu) Borisu Bojoviću obavljanje verske službe u objektima CPC", a posebno u objektu koji Miraš naziva "crkvom Ivana Crnojevića" na Cetinju.

Miraš se sudu, inače, obratio pošto je mesec dana ranije, u septembru 2023. na Cetinju, na "opštecrnogorskom zboru", umesto njega na tron "arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog" izabran vladika Boris Bojović. Pre nego što se obratio sudu, Miraš je skup na kome je odlučeno da ga penzionišu, odnosno pošalju u "mirovinu", nazvao "propalim političkim mitingom", te poručio da je to okupljanje pravno ništavno i da ne "proizvodi nikakve posledice".

"Obmanuti sveštenici CPC koji su 03. 09. 2023. godine učestvovali u nekanonskom, nezakonitom i antiustavnom proglašenju vikarnog episkopa Borisa Bojovića za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve odrekli poslušnost su zakonitoj jerarhiji CPC", naveo je tada samozvani mitropolit Mihailo, odnosno Miraš Dedeić koji je tokom rimskog dela života bio poznat kao padre Mikele.

Pročitajte OVDE šta Borko Stefanović kaže o vlastima i Rio Tinto projektu

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA