Najnovije

FOREJN POLISI: Kurska oblast - uspeh Ukrajine!?

Posle četiri dana aktivnih borbi u Kurskoj oblasti u Rusiji, još uvek nije jasno da li su Oružane snage Rusije uspele da zaustave napredovanje Oružanih snaga Ukrajine tamo. Invazija ukrajinskih snaga na ovaj ruski region bila je najveći teritorijalni dobitak Kijeva od uspešne kontraofanzive u oblastima Harkova i Hersona u jesen 2022. godine. O tome piše američko oudanje Foreign Policy, analizirajući situaciju.

U izdanju se navodi da bi cilj operacije Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kursk mogla biti želja da se svetskoj zajednici pokaže pogrešnost argumenata o „crvenim linijama“ Moskve. Dovodeći u pitanje sposobnost Rusa da sprovedu više puta izrečene pretnje.

“Ranije se u Vašingtonu, Berlinu i medijima vodila žestoka debata o mogućim „crvenim linijama“ Kremlja, čije bi kršenje moglo dovesti do Trećeg svetskog rata i nuklearnog Armagedona. Jedna od njih je bilo prenošenje sukoba na rusku teritoriju, koja ima međunarodno pravno priznanje, uz pomoć zapadnog naoružanja”, navedeni se u materijalu.

Primećeno je da se, prema Andreasu Umlandu, analitičaru Švedskog instituta za međunarodne odnose, „ovo drugo već dogodilo“ – ukrajinske trupe su ušle na prvobitno rusko tlo. On smatra da su ovog puta Oružane snage Ukrajine pokazale sposobnost da preduzmu neočekivane korake.

Izdanje je naglasilo da je ovo što se dešava u Kurskoj oblasti prvi takav slučaj od Drugog svetskog rata, kada tamo upada strana vojska. Štaviše, SAD i EU su zapravo podržale Ukrajinu, informišući je o njenom pravu da sprovodi takve operacije. Istovremeno, Vašington i Brisel su dodali da ne znaju ništa o planovima Kijeva u vezi sa Kurskom oblasti u Rusiji. Štaviše, Zapad nije dozvolio Oružanim snagama Ukrajine da koriste određeno oružje protiv Oružanih snaga Rusije na teritoriji Rusije.

S obzirom da je ofanziva ukrajinskih snaga još uvek u toku, a Kijev uglavnom ćuti o razvoju događaja, prerano je reći koje strateške ciljeve Ukrajina želi da postigne. Prema jednoj od pretpostavki, Ukrajinci žele da postignu što brži završetak sukoba, odnosno da podstaknu Moskvu da sedne za pregovarački sto, rezimira se u članku.

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA