Najnovije

Najbolji među najboljima: „Iskander-M“ masovno uništava ukrajinsku vojnu infrastrukturu

Rakete operativno-taktičkih kompleksa „Iskander-M“ izvršile su seriju napada na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine i industrijska preduzeća početkom avgusta, kada je uništena i baza stranih plaćenika. Poznato je da je „Iskander-M“ jedan od najboljih na svetu u svojoj klasi, piše list „Ruska gazeta“.

Sistemi „Iskander-M“ se aktivno koriste tokom specijalne vojne operacije. Intenzitet njihovih lansiranja posebno je povećan u poslednje vreme, navodi list.

„Ruska gazeta“ podseća da su u početnom periodu korišćene rakete starog kompleksa „Iskander“, razvijene 1990. godina i puštene u upotrebu 2006. godine. Od 2011. godine trupe su počele da dobijaju modernizovani „Iskander-M“, koji se radikalno razlikuje od originalnog modela, napomenuo je medij.

Konkretno, za „Iskander-M“ je razvijena specijalna municija, odnosno nuklearna bojeva glava. Upravo on najaktivnije učestvuje u tekućim vežbama u kojima se praktikuje upotreba nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Modernizovani sistem može da ispaljuje i krstareće i balističke rakete.

Karakteristična i jedinstvena crta raketa „Iskandera-M“ je postojanje složenog sistema za elektronsko ratovanje i suprotstavljanja protivraketnim odbrambenim sistemima.

U letu, raketa tog sistema je praktično nevidljiva za radar, a osim toga, nosi „mamce“ slične onima koje poseduju strateški sistemi „Topolj“ i „Jars“, ističe „Ruska gazeta“.

Kako je saopšteno ranije, masovni napad sistemima „Iskander-M“ zabeležen je u gradu Brovari u Kijevskoj oblasti.

Odbrambeno preduzeće je napadnuto bespilotnim letelicama i projektilima „Iskandera-M“. Drugi ciljevi su takođe pogođeni u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti. Usled preciznog pogotka, ukrajinska vojska je izgubila zalihe raketa NATO-a isporučene za F-16. U Harkovskoj oblasti „Iskander-M“ je uništio mesto gde su bili razmešteni strani plaćenici, od kojih je najmanje 80 likvidirano.

ŠOK ZA UKRAJINSKU ARMIJU! Ruski inžinjeri predstavili novu raketu protiv lovca F16

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA