Najnovije

RUSIJA DOBIJA NOVO ORUŽJE! Moćni mitraljez postaće noćna mora za Ukrajinu (VIDEO)

Najsavremeniji RPL-20 je navodno već stigao na front.

Renomirani ruski proizvođač oružja "Koncern Kalašnjikov" predstavio je dva nova modela oružja na sajmu u Moskvi.

Na događaju su predstavljeni najsavremeniji laki mitraljez (puškomitraljez) RPL-20 i podcevni bacač granata koji može da se pričvrsti na bilo koji savremeni model jurišne puške AK.

Najnoviji puškomitraljez kompanije ima redenik i magacin do 200 metaka. Novi sistem punjenja omogućio je da se opremi dugačkom "pikatini" šinom koja je omogućila da mitraljez bude opremljen raznim sistemima nišana.

Nišanski uređaji ne moraju da se uklanjaju čak i ako se oružje ponovo puni ili rastavlja, naveo je proizvođač. RPL-20 koristi municiju u kalibru 5,45 mm i težak je nešto više od pet kilograma. Prototip oružja je prvobitno predstavljen 2020.

Sistem naoružanja već ulazi u službu ruske vojske, rekao je za TASS glavni konstruktor oružja u kompaniji Sergej Uržumcev. Puškomitraljez je čak stigao na prve linije fronta u "probnom režimu" i dobio je dobio pozitivne kritike od vojske, rekao je Uržumcev.

"Povratne informacije su pozitivne", rekao je inženjer oružja. Ima "visoku operativnu preciznost... i visok intenzitet vatre."

Drugi sistem naoružanja predstavljen na izložbi je bacač granata GP-46. Prema Uržumcevu, može se montirati na bilo koju vrstu moderne AK jurišne puške standardnog dizajna. Pričvršćivanje bacača granata na jurišnu pušku je jednostavno i ne zahteva uklanjanje bilo kojeg dela oružja, dodao je.

Bacač granata ima kalibar 40 mm, efikasan domet od 400 metara i može da ispali između pet i šest projektila u minuti. Takođe je težak samo nešto više od 1,5 kilograma i ima fleksibilan sistem punjenja i pucanja koji omogućava vojniku da koristi bilo koju ruku za upravljanje bacačem. Može se koristiti i kao zasebno oružje jer ima odvojivi kundak.

Kada se montira na jurišnu pušku, ona ni na koji način ne ograničava primarnu upotrebu oružja, navode iz "Kalašnjikova".

Koncern je najveći ruski proizvođač automatskog i snajperskog oružja i najpoznatiji je po svojim jurišnim puškama, koje su neke od najprepoznatljivijih na svetu. Prvu verziju pištolja, AK-47, koristila je Crvena armija Sovjetskog Saveza od 1949. godine. Osim oružja, kompanija proizvodi i civilnu robu, kao što su lovačke puške, motocikli i alatne mašine.

UKRAJINA NEMA DOVOLJNO VOJNIKA: Napad na Kursku oblast poslednji trzaj Kijeva

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA