Najnovije

Crbija u centru vrelog afričkog talasa: Od utorka čak i do 40 stepeni

Novi toplotni talas u Srbiji uveliko se zahuktao. Već steže veliki deo Evrope, a najjači udar vrućine je na Balkanskom poluostrvu. Meteorolozi ponovo najavljuju vrele dane i tropske noći, ali se nadaju da će ovo ujedno biti i poslednji vreli talas tokom ove godine.

U Srbiji se danas očekuje sunčano i veoma toplo vreme. Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se intenzivira toplotni talas na području naše zemlje. 

Tokom ove sedmice maksimalna temperatura u većini mesta biće od 34 do 38 stepeni, a na jugu i istoku Srbije lokalno i do 40 stepeni, najavio je RHMZ.

Upozorenje zbog pojačavanja intenziteta toplotnog talasa u Srbiji na snazi je i za Beograd.

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da će najviše dnevne temperature prelaziti 35 stepeni, kao i da će centar vrelog afričkog vazduha biti iznad Srbije od utorka.

"Anomalije temperatura pokazuju pozitivnu razliku od 10-12 stepeni što prostim dodavanjem na 'normalnih' 30 stepeni ukazuje da će u većini mesta maksimalna temperatura od utorka biti preko 40. Nađite način da se adaptirate i rashladite", upozorava Ristić.

On je najavio da je počelo zagrevanje Evrope, ali i da će glavni nalet vrućine biti nad Balkanom.

"Počelo zagrevanje Evrope, ne zaboravite glavni nalet vrućine je ipak na Balkan tu će biti centar toplotne kupole", pojašnjava on, a prenosi "Blic".

Poslednji nalet vrućine za ovu godinu

Ristić dodaje da je ovo verovatno poslednji toplotni talas za ovu godinu. Ipak i nakon što nas talas napusti, jačeg zahlađenja neće biti.

"Mislim da je ovo poslednji jači toplotni talas i da će kalendar polako učiniti svoje, osveženje stiže za Preobraženje 19. avgusta. Nema nekog jačeg zahlađenja, ali u svakom slučaju prijaće, neke ozbiljnije kiše takođe nema na vidiku", pojašnjava meteorolog na svom fejsbuk nalogu.

Da izdržimo do vikenda

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, navodi da će ovaj toplotni talas trajati do petka, 16. avgusta. Od vikenda prijatnije, temperature za nekoliko stepeni niže.

Kako kaže, i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

"Najtoplije će biti u prvoj polovini sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. Ono što treba reći jeste u odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bi ipak imali nešto niže jutarnje temperature", navodi Mihajlović.

Mogući umor, pospanost i glavobolja
Biometeorološka situacija nepovoljno utiče na sve hronične bolesnike i osetljive osobe zbog termičkih uslova koji su u domenu ekstremno toplo.

Savetuje se smanjena fizička aktivnost i izbegavanje izloženosti suncu u najtoplijem delu dana.

Mogući su umor, pospanost i glavobolja.

KURSK 2? Ukrajinci sa tenkovima i oklošnim vozilima krenuli u napad na rusku Belgorodsku oblast (MAPA)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA