Najnovije

POTPUNO LUDILO: Zvanični Berlin "slavi" svoju nacističku đubrad - SS oficiri kao "zaslužni građani"!

Ministarstvo odbrane Nemačke sve otvorenije promoviše svoje nacističko nasleđe kao nešto pozitivno, a celu stvar analizira ruska novinska agencija RIA Novosti.
Neonacizam

Neonacizam

Nemačko Ministarstvo odbrane uvrstilo je oficire Vermahta, od kojih su neki bili u SS i NSDAP, na listu zaslužnih Nemaca za izgradnju nove nemačke vojske u dokumentu koji treba da definiše kulturu sećanja na “vojnu tradiciju Nemačke”, rekao je portparol resora Arne Kolac na brifingu u kabinetu, objavila je agencija RIA Novosti.

Prethodno je nekoliko lokalnih publikacija objavilo izvode iz interne pošte general-potpukovnika Kai Rohršnajdera, prema kojima nemačko Ministarstvo odbrane namerava da proširi „uredbu o tradicijama“ koja je sastavljena 2018. godine – dokument koji reguliše „kulturu sećanja“ na nemačke trupe.

Prema pisanju medija, odlučili su da se dodaju ovoj listi nakon zahteva ministra odbrane Borisa Pistorijusa o „borbenoj gotovosti“ Bundesvera zbog sukoba u Ukrajini. Novinari su smatrali sumnjivim da se na listi nalaze ličnosti poput nacističkih pilota Eriha Hartmana, SS i NSDAP podmorničara Eriha Topa i 22 druge „tradicionalne ličnosti“ koje su služile u Vermahtu, piše RIA Novosti.

„Odgovorni načelnik odeljenja (Rohršnajder – prim. red.), pozivajući se na savremene rasprave o borbenoj gotovosti, odbrambenoj sposobnosti ili podobnosti za vojnu službu, razmatrao je pitanje kako bi se to moglo uneti u uredbu o tradicijama za vojnike u Bundesveru, “ – rekao je Kolac.

On je potvrdio da će sada, zajedno sa učesnicima otpora nacističkom režimu, Nemačka odavati sećanje na neke pripadnike Vermahta koji su posle pada Trećeg rajha „učestvovali u izgradnji nove nemačke vojske i otvoreno distancirali sebe iz svoje prošlosti.”

Uprkos činjenici da su ovi pojedinci poznati po zaslugama nacističkoj Nemačkoj, Kolac tvrdi da su „pre svega počastvovani za svoje posleratne zasluge“.

„Ovde mi je važno da naglasim da se dekret o tradicijama ne odnosi na vojna dostignuća, međutim, ako želite da stvorite novu vojsku, onda i određena veština u ponašanju lidera igra ulogu“, rekao je portparol Bundesvera.

List Bild je u februaru, pozivajući se na istorijske dokumente, izvestio da je deda nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, Valdemar Berbok, bio vatreni oficir nacista i Vermahta. Prema pisanju medija, on je čitao “Majn kampf”, poznatu Hitlerovu ideološku knjigu, i u potpunosti podržavao režim. Godine 1944. odlikovan je Hitlerovim krstom za vojne zasluge sa mačevima.

U junu je magazin Bunte objavio istragu prema kojoj su dvojica rođaka nemačkog vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka služili kao oficiri u nacističkoj Nemačkoj. NJegov deda je bio SA obersturmfirer, a pradeda je bio SS oficir priznat kao ratni zločinac iz užeg kruga nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa, piše ruska novinska agencija RIA Novosti.

Pročitajte OVDE o stanju u Kurskoj oblasti

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA