Najnovije

PRVI PAMETAN POTEZ: Zapadni glas razuma - Moskva dobija poziv!?

Ministri spoljnih poslova Italije i Švajcarske Antonio Tajani i Injacio Kasis potpisali su danas zajedničku deklaraciju kojom se upućuje poziv za učešće na drugom Globalnom samitu mira "uz učešće svih strana".

U deklaraciji, u koju je „Evropska pravda” imala uvid, šefovi italijanskog i švajcarskog ministarstava spoljnih poslova izrazili su "duboku zabrinutost u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu", koja se nastavlja i izaziva ogromna razaranja i nemerljive patnje.

Oni su podsetili na rezultate prvog mirovnog samita, gde su upućeni pozivi da se garantuje nuklearna i prehrambena bezbednost, kao i da se odmah počne oslobađanje svih ratnih zarobljenika i povratak deportovanih ukrajinskih maloletnih lica i civila.

Uvereni da je za mir potrebno uključivanje svih zainteresovanih strana i dijalog sa njima, ministri su se dogovorili da održavaju bliske kontakte kako bi sarađivali u stvaranju najboljih uslova za održavanje drugog mirovnog samita uz učešće svih strana, uključujući i Rusiju i sve zainteresovane globalne aktere, navodi se u deklaraciji.

Tajani i Kasis su, takođe, pozvali na stvaranje "zajedničke pregovaračke platforme zasnovane na poštovanju međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država sadržanih u Povelji UN".

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA