Najnovije

„Vučić pokušava da nasilno nametne kopanje litijuma, uprkos ogromnim demonstracijama“: Oštra analiza Figara o protestima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od svoje nedavne pobede na parlamentarnim izborima pokušavao da nasilno nametne eksploataciju ležišta litijuma grupe Rio Tinto, uprkos ogromnim demonstracijama, preneo je pariski list Figaro (Le Figaro).

„LJudska plima protivnika projekta vađenja litijuma zahvatila je srpsku prestonicu u subotu uveče, vrhunac pobune protiv džinovskog rudnika koji kompanija Rio Tinto planira da otvori u dolini Jadra, na zapadu zemlje“, piše list u opširnom tekstu o protestu u kojem se prenose izjave učesnike skupa i ocene analitičara.

Skup je održao Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS) pod sloganom „Rudnika neće biti“, sa zahtevom da se donese zakon o zabrani eksploatacije ovog metala ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila.

Već nedeljama se održavaju velike demonstracije u više od 50 gradova, uprkos godišnjem odmoru i talasu toplote.

U povorkama ni traga političkih partija, već ljudi svih uzrasta i svih sredina, ujedinjeni uz povike protiv kompanije Rio Tinto i sloganima „Nećemo novac, hoćemo zdravlje!“ i „Srbija neće biti rudarska kolonija!“.

Taj projekat rudnika je u planu već 20 godina, od kada je istraživanjem koje je sprovela britansko-australijska grupa Rio Tinto, otkriveno prisustvo jednog od najvećih nalazišta litijuma u Evropi.

„Bilo bi to prvi put da bi takva operacija ugledala svetlost dana na gusto naseljenom, obradivom zemljištu zasnovanom na ogromnim rezervama vode. Posledice bi bile nepovratne po životnu sredinu i zdravlje ljudi, posebno zbog masovne upotrebe sumporne kiseline“, rekla je na skupu Dragana Đorđević, sa Hemijskog instituta u Beogradu.

Biber: Ovo je pogodba EU i napuštanje demokratije

Figaro je preneo i ocenu profesora istorije i politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijana Bibera.

„Da bi ostao na vlasti, režim predsednika Vučića igra na litijumsku kartu. NJegov autokratizam i izbori poremećeni masovnom prevarom postali su prihvatljivi u očima Evropske unije, a posebno Nemačke, koja ne želi da eksploatiše sopstvene rezerve, ali je očajna pred kineskom konkurencijom. Ovo je pogodba i napuštanje EU od demokratije i vladavine prava“, rekao je Biber.

Ustavni sud je 11. jula, bez glasanja ili debate građana, dao zeleno svetlo za dekret o ponovnom pokretanju projekta Rio Tinto.

Nemački kancelar Olaf Šolc i Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije za energetiku, 19. jula su iznenada sleteli u Beograd da potpišu memorandum o razumevanju između EU i Srbije u vezi sa litijumom, podsetio je Figaro.

„Za moćnika iz Beograda (Vučića), litijum bi bio ‘srpska nafta’, a njegova eksploatacija ‘istorijska’ razvojna šansa, uz zakletvu da će biti pušten u rad tek 2026. ako se obezbedi životna sredina i javno zdravlje“, preneo je francuski dnevni list.

Rio Tinto, u svojoj studiji uticaja, obećava da je njegova investicija od 2,4 milijarde evra zasnovana na „bezbednoj, pouzdanoj i proverenoj tehnologiji“.

Srpski advokati, poput Sretena Đorđevića, međutim, tvrde da su mnogi standardi zanemareni tokom istražnih radova u Srbiji, a da se ne pomene nepovratna šteta koju je Rio Tinto naneo drugde u svetu.

Gudejl: Stanovništvo Jadra se žrtvuje, a 95 odsto profira ide Rio Tintu

Figaro dalje piše o protestu i odlasku učesnika na železničke stanice u cilju blokade, ali su ih u zoru u nedelju ujutro proterala policija koja je privela vodeće ličnosti skupa i osudila ih na 30 dana zatvora.

Za Vučića to pitanje može da se reši samo na glasačkoj kutiji. „Manjina teroriše većinu“, rekao je on, osuđujući navodnu zaveru za njegovo svrgavanje.

Rešeni da nastave mobilizaciju, da li će građani Srbije uspeti da pobede u tom obračunu, zapitao je Figaro.

„Potražnja za litijumom je naglo porasla od eksplozije tržišta električnih automobila: 2019. tona je vredela 7.000 dolara, u poređenju sa 50.000 do 60.000 dolara danas. To je zlatna groznica, opravdana takozvanom „zelenom“ energetskom tranzicijom, koja međutim nije ni na koji način održiva, ocenio je Mark Gudejl, profesor antropologije na Oksfordu

Gudejl, koji je proučavao uticaj rudarstva litijuma u Boliviji, a koja ima najveće rezerve na svetu, rekao je da iskopavanje litijuma u Srbiji može da ima katastrofalne posledice, „ali se traži od stanovništva Jadra da se žrtvuje, znajući da će 95 odsto profita otići Rio Tintu“, dodao je Figaro.

KURSK 2? Ukrajinci sa tenkovima i oklošnim vozilima krenuli u napad na rusku Belgorodsku oblast (MAPA)

Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA