Najnovije

VULIN DAJE "OPASNE" IZJAVE: Da li će naljutiti Vučića ili zapravo pušta njegove "balone"!?

BRIKS je šansa za Srbiju i prava alternativa Evropskoj uniji, BRIKS ne zahteva ništa od Srbije, ali može da ponudi više nego što Srbija traži, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za "RIA Novosti". Ovo nije prvi put da Vulin govori o BRIKS-u kao alternativi EU, pa se postavlja pitanje da li je reč o puštanju probnih balona u javnost i da li kod aktuelnih vlasti postoji ozbiljna namera zapravo da se krene u tom pravcu.
Vulin

Vulin

Sa jedne strane, najvećem delu srpske javnosti je jasno da EU i Srbija teško mogu zajedno, a i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da EU kao strateška odrednica nema gotovo nikakvu podršku među građanima Srbije.

Iskristalisana je svest među građanima Srbije da taj savez nema ni šta da ponudi Srbiji sem gubitka suvereniteta i ulaska u “klub poniženih i devijantnih”, kao i da je evroatlantski savez u načelu i generalno negativan i destruktivan, dok sa druge strane, BRIKS od strane vlade Srbije, ukoliko vlada zaista nema nedoumice oko svog EU puta, može da se koristi i kao svojevrsni akcelerator evropskih integracija Srbije. Prosto, Brisel ukoliko uvidi da se Srbiji otvaraju sve više vrata BRIKS-a mogla bi ubrzati EU integracije Srbije, pa nije isključeno da aktuelna vlast iskoristi BRIKS priču u tu svrhu.

Međutim, ako se strateški razmišlja, Srbija bi svakako morala u doglednom periodu da napravi zaokret u svojoj politici, jer prosto fakt da se svet promenio, a uloga EU posebno, se ne može prenebregnuti i pred tom činjenicom ne treba zatvarati oči. Svet se menja, pa je logično i jedino pametno – menjati se. Ukoliko postoji ovakva vrsta dalekovidosti i pametnog političkog promišljanja, onda je gotovo sigurno da plasiranje ovakvih ideja o BRIKS-u od strane Vulina nije njegov samoinicijativni iskorak.

U krajnjoj crti posle gotovo 25 godina jedne putanje i strategije EU članstva, i posle toliko promena unutar same EU, minimum ozbiljnog političkog pristupa nalaže svojevrsnu reviziju i ponovnu analizu EU u koju smo pošli u odnosu na EU koja nam se danas nudi. Ekonomski i politički isplativa ideja!? Sve manje je ljudi koji veruju u to.

Izvesno je da ove Vulinove izjave neće ostati bez reakcije, kako samog Brisela, tako i evrofanatičnog dela srpske političke scene.

Ono što se svakako može zaključiti u ovom trenutku je to da BRIKS za Srbiju nije sasvim šuplja priča i ona se lagano pokreće, jer Vulin kaže da očekuje da Srbija učestvuje na samitu BRIKS-a u oktobru.

Vulin je najavio da Srbija narednih dana očekuje zvaničan poziv za samit BRIKS-a u Kazanju i da bi voleo da učestvuje na tom forumu.

"Ova organizacija ne traži ništa od Srbije, ali može da ponudi više nego što tražimo. I EU traži sve od nas, ali više nisam siguran šta nam nudi. BRIKS je naša šansa i prava alternativa. Tako da Srbija veoma pažljivo razmatra sve mogućnosti BRIKS-a i što bliže saradnje sa zemljama članicama organizacije", rekao je Vulin.

Plan za rusko predsedavanje BRIKS-om 2024. godine obuhvata preko 250 događaja u 11 regiona Rusije, koje organizuju predstavnici federalne i regionalne izvršne vlasti, javnih organizacija i poslovne zajednice.

Ključni događaj biće samit BRIKS-a, koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Pročitajte OVDE o dešavanjima u Kurskoj oblasti

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA