Najnovije

Bivši šef nemačkih obaveštajaca: Zelenski i Duda dogovorili napad na "Severni tok"

August Haning, koji je više godina bio na čelu nemačke obaveštajne službe, tvrdi da napad na "Severni tok" nije mogao da izvede samostalno obični instruktor ronjenja, bez odgovarajuće podrške "sa zemlje".

Vladimir Zelenski i predsednik Poljske Andžej Duda verovatno su se dogovorili da dignu u vazduh gasovode "Severni tok", pošto ovaj "teroristički akt" nije mogao da bude izveden u okviru privatne inicijative, ocenio je bivši šef nemačke Federalne obaveštajne službe August Haning za "Velt".

Haning je na toj poziciji bio u periodu od 1998. do 2005. godine. 

"Kako je postalo jasno iz rezultata istrage, delovao je ukrajinski tim. Međutim, (napad) je mogao biti moguć samo uz podršku 'sa zemlje'. A sudeći po mapi, poljske obaveštajne službe su se očigledno uključile u ovo. Osim toga, mislim da je mogao postojati dogovor između rukovodstva Ukrajine i Poljske", rekao je bivši šef nemačke obaveštajne službe.

Ipak, on je naglasio da smatra da su sam napad organizovali Ukrajinci, ali uz značajnu podršku Poljaka.

"Takve odluke se donose na najvišem političkom nivou, mislim da je postojao dogovor između predsednika Zelenskog i predsednika Dude", rekao je Haning.

Prema njegovim rečima, to što je Poljska odbila da učestvuje u istrazi i uspešan beg jednog od osumnjičenih iz te zemlje takođe ukazuje na umešanost poljskih vlasti u napad na gasovod.

"Ovo definitivno nije bila privatna inicijativa instruktora ronjenja. Poljski i ukrajinski vojni (odseci) su odigrali veliku ulogu", zaključio je Haning. 

Šta je naučnica Sanja Sakan rekla o štetnosti kopanja litijuma i opasno naljutila Vučića: „Država izdržava Vašu porodicu“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA