Najnovije

Iračke vlasti odložile povlačenje američkih trupa zbog "najnovih dešavanja"

Iračke vlasti su odložile najavu datuma povlačenja misije koalicije predvođene SAD zbog "najnovih dešavanja", navedeno je danas u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Ministarstvo nije navelo detalje razloga odlaganja.

U Iraku, savezniku i SAD i Irana, preostalo je oko 2.500 američkih trupa, a milicije koje podržava Teheran povezane su sa iračkim bezbednosnim snagama, prenosi Rojters.

Nakon masovnih protesta u zemlji 2020, Predstavničko veće je donelo neobavezujuću meru za ''proterivanje svih stranih trupa iz njihove zemlje“, uključujući američke i iranske trupe, javlja Tanjug.

Američki predsednik DŽozef Bajden je najavio da će okončati američku borbenu misiju u Iraku do kraja 2021. godine, a da će preostale američke trupe u toj zemlji imati savetodavnu i pomoćnu ulogu.

Borbena misija SAD je formalno završena u decembru 2021, a 2.500 američkih vojnika koji su ostali u zemlji raspoređeni su u Bagdadu i na severu Iraka. U januaru su svetski mediji preneli da su SAD i Irak otpočeli pregovore o povlačenju preostalih vojnika.

UKRAJINSKI AVIJACIJA IZVELA JAK UDAR! Gori Kurska oblast, mete lokalne žitnice (VIDEO)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA