Najnovije

Kfor krajem jula izveo vežbu "Most je predaleko"

U vojnoj vežbi čiji je cilj bio priprema za bezbednosne izazove na KiM učestvovalo je oko 500 pripadnika mađarskog kontigenta, kao i pripadnici rumunskog manevarskog bataljona, preneo je mađarski portal "Honvedelem".

Pripadnici Odbrambenih snaga Mađarske u okviru Kfora su krajem jula organizovali multinacionalnu vojnu vežbu pod nazivom "Most je predaleko", u kojoj je učestvovalo oko 500 vojnika, a ta aktivnost imala je za cilj pripremu za bezbednosne izazove na Kosmetu i integraciju rumunskog manevarskog bataljona u Kfor, preneo je mađarski portal "Honvedelem".

Vežba, opisana kao veoma složena i realistična, održana je na dve lokacije i imala je za cilj jačanje sposobnosti u obezbeđivanju slobode kretanja i bezbednog operativnog okruženja na Kosovu i Metohiji.

Značajan aspekt vežbe je bila integracija rumunskog bataljona u Kfor što je bio važan korak nakon spajanja ovog bataljona u julu.

Tokom vežbe, vojno osoblje je pokazalo borbene veštine u živim scenarijima, uključujući složene bezbednosne misije u neposrednoj blizini i operacije kontrole mase.

Učešće Euleksa i Multinacionalne specijalne jedinice (MSU) dodalo je obim i raznolikost vežbe, naglašavajući važnost međunarodne saradnje za bezbednost KiM.

Komandant mađarskog kontingenta Kfora potpukovnik David Szent-Imrei izrazio je zadovoljstvo zajedničkom vežbom.

"Dvadesetpetogodišnja saradnja između mađarskog i rumunskog mirovnog bataljona kulminirala je našim zajedničkim učešćem u ovoj operaciji", naveo je on nakon vežbe.

Vežba je ocenjena uspešnom uz isticanje da ispunjava svoje glavne ciljeve.

Priština tvrdi da je otvaranje mosta već dogovoreno, Lajčak poručio suprotno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA