Najnovije

KURTI NOKAUTIRAN: Ne sme da priđe mostu!

Na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i danas su prisutni pripadnici italijanskog kontigenta Kfor-a sa dva vozila, dok pripadnici Euleksa patroliraju i dalje u okolini mosta, javlja Tanjug.

Situacija je mirna i pored ranijih najava vlasti u Prištini da će most otvoriti za saobraćaj, a radovi na sređivanju mosta nastavljeni su i danas.

Misija Euleks je, u ranijem saopštenju Tanjugu, rekla da je formirana policijska jedinica te misije kako bi se stekla svest o situaciji oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a koja sprovodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedelji, uključujući, navodi se, ali ne ograničavajući se na, blizinu mosta.

U međuvremenu, pitanje mosta komentarisao je i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak koji je ponovio da o tom pitanju mora da se razgovara kroz dijalog uz posredstvo EU.

Lajčak je ocenio da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o otvaranju mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu, kao i da su optužbe (Prištine) da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav obmanjujuće.

Stejt department ponovio je da Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nikakve poteze kojima se menja sadašnji status mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku, uz ocenu da njegovo otvaranje za saobraćaj povećava mogućnost za nasilje i stavlja u opasnost lokalno stanovništvo i vojnike Kfora, među kojima su i Amerikanci.

Istovremeno apelovali su na Prištinu „da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane poteze, i da pitanje rešava u dijalogu pod okriljem EU“, ali i da je cilj da se sa Prištinom radi na stvaranju uslova pod kojima će most moći da se otvori za saobraćaj.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Pročitajte OVDE šta Osmanijeva poručuje Briselu 

Izvor: Tanjug 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA