Najnovije

Priština tvrdi da je otvaranje mosta već dogovoreno, Lajčak poručio suprotno

Specijalni izaslanik EU tvrdi da su obmanjujuće optužbe da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o otvaranju mosta razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

"Dobro upravljanje razume osetljivost manjine. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sledećem sastanku u Briselu", napisao je Lajčak na mreži Iks.

Naveo je da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijalogu koji vodi EU.

Lajčak je dodao da su optužbe da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav obmanjujuće.

Ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići izjavio je da EU treba da objasni Prištini zašto je promenila stav u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru, navodeći da je Unija ranije podržavala otvaranje mosta.

Bisljimi: Otvaranje mosta nije jednostrana odluka Prištine
Potpredsednik prištinske vlade i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi je izjavio otvaranje mosta preko reke Ibar nije jednostrana odluka Prištine, niti nerešeno pitanje u dijalogu, već "osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

"Plan implementacije EU od 5. avgusta 2016. smatra otvaranje mosta 'simbolom normalizacije odnosa između kosovskih Srba, kosovskih Albanaca i drugih zajednica", tvrdi Besljimi.

Bisljimi je napisao da je emisar EU za dijalog Beograda bi Prištine Miroslav Lajčak tokom svoje poslednje posete takozvanom Kosovu 19. juna, kada je razgovarao na temu mosta preko reke Ibar, rekao da ako Priština ne želi da o ovom pitanju razgovara u Briselu, onda preporučuje da se održe unutrašnji razgovori sa lokalnim Srbima, a da je Kvinta zahtevala tehnički pregled mosta.

Kurtijev zamenik se u objavi na platformi "Iks" navodi da i "nakon realizacije dva dodatna zahteva EU preti novim merama ako se most otvori za saobraćaj vozila".

Podsetimo, Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbednost.

Protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i KFOR, Kvinta, OEBS i SAD, koji smatraju da ta tema treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

Rusija: Računamo na to da Srbija kao i do sada neće isporučivati oružje Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA