Najnovije

HILJADE VOJNIKA KREĆE KA KURSKOJ OBLASTI! Putin izdao hitnu naredbu, kreće akcija

Rusija je prebacila nekoliko hiljada vojnika iz Donjecka u Kursku oblast kako bi se suprotstavila ukrajinskoj ofanzivi, prenose američki zvaničnici. Prema navodima, više jedinica, sa najmanje 1.000 vojnika, već je prebačeno u Kursk, nakon što je Ukrajina pokrenula operaciju u tom regionu prošle nedelje.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, DŽon Kirbi, izjavio je za CNN da Rusija preraspoređuje resurse i jedinice u Kursku oblast kako bi odgovorila na ukrajinske aktivnosti, ali je naglasio da to ne znači da je Putin odustao od operacija u Ukrajini.

Zapadni analitičari ističu da prebacivanje ruskih trupa u Kursk neće značajno uticati na stanje na bojnom polju u Ukrajini, s obzirom na to da Rusija i dalje drži stotine hiljada vojnika na liniji fronta. Međutim, prebacivanje jedinice "Pjatnaška", jedne od najjačih ruskih vojnih formacija, ukazuje na to da Moskva ozbiljno shvata pretnju od ukrajinske operacije u Kurskoj oblasti.

Ukrajina tvrdi da je u ofanzivi osvojila preko 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije i kontroliše 82 naselja u Kurskoj oblasti, što je dovelo do povlačenja velikog broja ruskih civila iz tog regiona. Uprkos tome, ruska vojska nastavlja da jača odbranu Kurska, dovodeći regrute iz drugih delova Rusije.

Američki i evropski stručnjaci smatraju da ova operacija ima za cilj stvaranje "strategijskih dilema" za Putina, dok neimenovani zvaničnici upozoravaju da Ukrajina ne može sebi priuštiti gubitak snaga koje su angažovane u Kursku, jer bi to moglo oslabiti njene linije fronta u Ukrajini.

Rusija je saopštila da je ponovo zauzela jedno selo u Kurskoj oblasti, koje su prethodno osvojile ukrajinske snage.

KURSKA OBLAST U PRAVOM PAKLU: Poletela američka raketa, Rusi je neutralisali

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA