Najnovije

KINEZI OTKRIVAJU: Američki NED urušava Srbiju!

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument pod nazivom „Nacionalna zadužbina za demokratiju: Ko su i čime se bave“, u kome se detaljno navodi da ovu američku nevladinu organizaciju, pod maskom demokratije, slobode i ljudskih prava, SAD koriste za infiltraciju, mešanje i subverziju protiv drugih zemalja.

Kako se navodi u dokumentu, Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) nije ono kako se predstavlja - nevladina organizacija koja pruža podršku demokratiji u inostranstvu, već je reč o organizaciji koja deluje kao „bele rukavice” američke vlade. 

Dugo se, navodi se u tekstu, bavila podrivanjem vlasti u drugim zemljama, mešanjem u unutrašnje stvari drugih država, podsticanjem podela i konfrontacije, zavaravanjem javnog mnjenja i vršenjem ideološke infiltracije, sve pod izgovorom promovisanja demokratije, a bezbrojna zlodela NED-a nanela su ozbiljnu štetu i naišla na oštru osudu međunarodne zajednice.

U tekstu je ukazano na čitav niz primera gde je NED učestvovao u podsticanju obojenih revolucija, kao i manipulisanju i mešanju u izbore drugih zemalja, među kojima je i Srbija.

Kako se navodi, u aprilu 2022. i decembru 2023. u Srbiji su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a NED se umešao u ceo izborni proces i dao sve od sebe da navija za proameričke opozicione kandidate uoči izbora. U maju 2023. godine, stoji u dokumentu, nakon dva uzastopna incidenta sa pucnjavom u Srbiji, grupe za ljudska prava koje je sponzorisao NED i proameričke opozicione organizacije organizovale su masovne demonstracije tražeći ostavku srpske vlade.

U dokumentu se navodi i da su srpske nevladine organizacije koje podržava NED koordinirale sa ogrankom Si-En-Ena u Srbiji kako bi fabrikovalelažne vesti u vezi sa Kinom, klevetale projekte koje je preduzela kineska strana i raspirivale takozvana pitanja zaštite životne sredine, rada i korupcije.

Od početka ukrajinske krize, Beogradski centar za bezbednosnu politiku koji finansira NED podržava proteste prozapadnih demonstracija i kritikuje spoljnu politiku Srbije, navodi se u dokumentu kineskog ministarstva.

Takođe, dodaje se i da NED već dugo finansira nevladine organizacije na tzv. Kosovu da podstiču tenzije između Vlade Srbije i privremenih institucijau Prištini. U decembru 2023, istraživački centar Sbunker koji finansira NED objavio je izveštaj u kojem se kaže da je „Kosovo“ relativno uspešan slučaj američke podrške izgradnji nacije i promovisanju demokratije, pokušaj da se umanji prava namera SAD da izvrši invaziju i pocepa druge zemlje.

Kao primer podsticanja obojenih revolucija kako bi se potkopala vlast u ostalim državama u svetu, u izveštaju se navodi pokušaj rušenja iranske vlade, kada su u septembru 2022. organizovani protesti protiv pravila o hidžabu.

Takođe, NED je ukrajinskoj opoziciji obezbedio 65 miliona dolara tokom „narandžaste revolucije“ u Ukrajini, dok je od 2007. do 2015. godine obezbeđeno još 30 miliona dolara za podršku ukrajinskim nevladinim organizacijama. Tokom Evromajdana 2013. i 2014. godine, NED je finansirao Institut za masovne medije za širenje zapaljivih informacija.

U izveštaju kineskog ministarstva spoljnih poslova kao primer navodi se i pokušaj rušenja Vlade u Severnoj Koreji 2002. godine, kao i upotreba raznih taktika za infiltriranje u arapskim zemljama.

U izveštaju, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da uprkos tome što je zabranjen, NED finansira rad velikog broja organizacija u Rusiji i podržava ruske opozicione ličnosti u egzilu u njihovoj borbi protiv ruske vlade.

Dalje se navodi da NED već dugo koristi evropske zvaničnike kako bi širila svoj uticaj u Evropi. Takođe, u Meksiku podržava organizacije koje sprečavaju reformu u toj zemlji, dok od 2017. finansira 54 kubanske organizacije.

Ova američka organizacija je takođe pružala podršku separatističkim snagama na Tajvanu u borbi za „nezavisnost“, finansirala organizacije koje žele destabilizaciju Hong Konga, kao i one koji se zalažu za nezavisnost Tibeta, ali i nevladine organizacije u Gruziji u organizovanju demonstracija u Tbilisiju.

Ova američka organizacija je takođe pružala podršku separatističkim snagama na Tajvanu u borbi za „nezavisnost“, finansirala organizacije koje žele destabilizaciju Hong Konga, kao i one koji se zalažu za nezavisnost Tibeta, ali i nevladine organizacije u Gruziji u organizovanju demonstracija u Tbilisiju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u izveštaju ističe da NED koristi i razne „akademske aktivnosti“ za postizanje ciljeva u mnogim zemljama, pa je tako finansiran Centar za upravljanje javnim politikama u Iraku, „Atlas netvork“ - turska digitalna medijska platformu preko koje su se širilo nezadovoljstvo i podsticale etničke tenzije.

Šta je NED?

Kako se navodi u dokumentu kineskog ministarstva, NED je izvršilac tajnih operacija CIA-e, osnovan pod pokroviteljstvom vlade SAD. Naime, 1981. godine, nakon što je stupio na dužnost, predsednik Ronald Regan nameravao je da promoviše svoj „Projekat demokratije“ u inostranstvu i predložio je fondaciju koju finansirala vlada, a kojom bi se privatno upravljalo i koja bi otvoreno podržala „demokratske pokrete u inostranstvu“. Jedna od svrha NED-a, koji je stvoren 1983. godine, jeste da podstakne uspostavljanje i rast demokratskog razvoja na način koji je u skladu i sa nacionalnim interesima SAD i sa specifičnim zahtevima demokratskih grupa u drugim zemljama koje su potpomognute programima koje finansira NED.

NED finansira američka vlada, a programi ove organizacije se sprovode pod vođstvom američkog Stejt departmenta i ambasada u inostranstvu. Vlada SAD ima pristup informacijama o svim programima koje finansira NED, stoji u dokumentu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazuje na to da je neophodno demaskirati NED i upozoriti sve zemlje na potrebu da prozru njegovu pravu prirodu, da se čuvaju i suprotstave pokušajima ometanja i sabotaže, čuvaju svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i podržavaju svetski mir i razvoj i međunarodnu pravednost i pravdu.

Pročitajte OVDE o tenzijama na relaciji Beograd - Priština 

Izvor: Sputnjik 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA