Najnovije

KURTI U "ŽIVOM BLATU": Ne može silom, a tek ne milom!

Glavni most na Ibru i dalje je glavna tema na relaciji Beograd - Priština. Dok se u južnoj pokrajini licitira datumima kada bi mogao da bude otvoren za saobraćaj, premijer Srbije upozorava na posledice takve namere.

"Otvaranje mosta je za nas katastrofa i direktno poništava sve razgovore, sve dogovore, obesmišljava dalji proces dijaloga, iako Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga jer je to naš interes. Ali direktno ugrožava bezbednost i opstanak Srba u Kosovskoj Mitrovici, odnosno u Severnoj Mitrovici. Apelujem još jednom na zemlje Kvinte da to ne dozvole, da se niko ne igra sa time, a Kfor da radi ono što mu je misija", rekao je premijer Miloš Vučević.

Promeni statusa mosta u Mitrovici protive se Sjedinjene Države. Da je to tema za dijalog - podseća posrednik Evropske unije u pregovorima.

"Navodi da je EU protiv otvaranja mosta, ili da je promenila svoj stav su obmanjujući. Nametanje odluke protiv volje građana kojih se ta odluka tiče ne doprinosi normalizaciji odnosa. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sledećem sastanku u Briselu", kaže specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Diskusiji o mostu se protivi Priština.

"Treba odabrati povoljan trenutak za otvaranje mosta, da to bude trajni a ne trenutni uspeh. Most je zatvoren iz političkih razloga, a jednom kada se otvori - treba uvek da bude otovoren, a ne da podstakne veće prisustvo Kfora na njemu. Nemamo razloga da dolazimo u sukob sa našim saveznicima", kaže Vjosa Osmani, predsednica privremenih institucija u Prištini.

Misija Kfor je u više navrata pozvala sve aktere da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle da stvore tenzije. Podsećaju da je vidljivo njihovo prisustvo širom KiM i da će, ukoliko je potrebno, reagovati u skladu sa mandatom UN.

Pročitajte OVDE o opasnoj ukrajinskij taktici u Kurskoj oblasti 

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA