Najnovije

PREGLED STANJA U KURSKOJ OBLASTI: Evo šta se dešava na terenu!

Od jutra 16. avgusta situacija u Kurskoj oblasti je sledeća: aktivna dejstva se nastavljaju u Sudžanskom, Korenjevskom i Belovskom okrugu. Istovremeno, ukrajinska vojska se, izgubivši priliku za brze prodore, što je postalo jasno u prvih nekoliko dana posle invazije, koncentrisala na izvođenje upada i diverzantskih operacija istovremeno sa pokušajima da se ukopa tamo gde ima kontrolu.
M-sta haubica

M-sta haubica

Pored toga, sa teritorija Kurske oblasti, kao i sa teritorije Sumske oblasti, ukrajinska vojska koristi raketno oružje i artiljeriju velikog dometa za udare duboko u Kursku oblast – na primer, pogađa Lgov, uključujući i put Rilsk-Kursk, koji prolazi kroz ovaj grad.

Ovo potvrđuje informaciju da ukrajinska vojska, uprkos izjavama i objavama pojedinih javnih stranica, ne kontroliše deo Sudže. Reč je o severoistoku ovog malog grada, odakle su ruski borci u protekla dva dana evakuisali najmanje 24 osobe.

Dan ranije su se pojavile informacije da je general Sirski odlučio da 128. brigadu (128-ma okrema gіrsьko-šturmova Zakarpatsьka brigada, sokr. 128 OGŠBr) prebaci u Kursku oblast. Reč je o zasebnoj brdsko-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, čiji se štab nalazi u zakarpatskom gradu Mukačevu. Ovo je najmanje 7. ili 8. put da komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje ovu brigadu. U aprilu 2023. godine prebačena je u oblast Bahmuta (Artemovsk), a oko mesec dana nakon toga grad je potpuno zauzet, a sama brigada se povukla sa gubicima od najmanje 40 odsto ljudstva.

Prebacivanjem 128. brigade, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da nadoknadi gubitke u 80. i 82. brigadi i istovremeno pokušava da nastavi dublje napredovanje u rejon Kurska. Ukrajinci ne kriju namere da zauzmu strateške objekte u ovom ruskom regionu, za šta pokušavaju da stvore uslove za presecanje ključnih komunikacija.

Istovremeno, ruske trupe su zaustavile napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti na više pravaca, pokrenuvši napadnu operaciju. Tako je bilo moguće povratiti kontrolu nad selom Krupec, koje se nalazi istočno od Sudže i napredovati duž obale reke Psel. Vraćena je i puna kontrola nad Belgorod Kolotilovkom, preko koje je ukrajinska vojska pokušavala da probije i proširi Sudžanski mostobran na teritoriju Belgorodske oblasti.

Pogledajte OVDE akciju ruskih helikoptera u Kurskoj oblasti

Izvor: Tv Front

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA