Najnovije

AMERIKANCI KORISTE SITUACIJU! Protiv Rusije spremaju novi front, Moskva ima saznanja

Amerika sprema front protiv Rusije.

Zbog svega, rusko-moldavski odnosi su sve napetiji. Otpravnik poslova Moldavije u Rusiji pozvan je u utorak u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je izrazilo zabrinutost zbog navoda o mogućem baziranju u Moldaviji borbenih aviona F-16 namenjenih Ukrajini. Mediji su pisali da će ti avioni navodno poleteti sa moldavskih aerodroma kako bi bombardovali rusku teritoriju. Međutim, moldavsko Ministarstvo spoljnih poslova je to negiralo.

Blohin ističe da Moldavija može da postane strateško uporište za Zapad u slučaju kraha u Ukrajini.

„Ali ne samo Moldavija, jer ako pogledate kartu tu su i tzv. zemlje koje se mogu nazvati ‘sanitarnim kordonom’ i to Baltičke države, Poljska, Rumunija i Moldavija. Jasno je da će Sjedinjene Države sada jačati te države za slučaj ako u budućnosti dođe do sukoba sa Rusijom“, dodao je Blohin.

Odgovarajući na pitanje šta je cilj izgradnje 23 vojna objekta u Moldaviji, Blohin kaže „jačanje zemlje“ u slučaju da se Ukrajina nađe u zoni uticaja Rusije.

„Tada je jasno da će Moldavija već biti u prvom planu. Dakle, ovo se sve radi uzimajući u obzir mogućnost pada Ukrajine. To jest, oni je jačaju“, dodao je on.

Govoreći o daljem razvoju događaja, Blohin ocenjuje da će Moldavija, ako se bude intenzivirala konfrontacija Rusije i Zapada, raditi na tome da poveća svoj značaj u očima Vašingtona.

„Kako će ga konkretno ojačati, to ćemo videti. Sada ne mogu tačno da kažem šta će tamo isporučivati, ali očigledno je da ako Ukrajina padne, onda će pumpati oružjem ne samo Moldaviju, nego i Poljsku, Rumuniju i Baltičke države. One su ključne. Takoreći, naoružavaće zemlje duž granica Rusije“, upozorava Blohin.

Maja Sandu ruši veze sa Pridnjestrovljem i Gagauzijom

Ruski eksperti ocenjuju da politika Maje Sandu vodi ka rušenju veza sa Pridnjestrovljem, dok „Gagauzija počinje da govori o sticanju još veće autonomije kako bi zaštitila svoje kulturno nasleđe“.

Prednjestrovlje, kao i Gagauzija, autonomni okrug na jugu Moldavije, tradicionalno se zalažu za zbližavanje sa Rusijom, dok se vlasti u Kišinjevu drže proevropskog kursa usmerenog ka evropskim integracijama, iako u Moldaviji ne podržavaju svi proevropski kurs.

Sandu je sada posvećena aktivnostima vezanim za pripreme za predstojeće predsedničke izbore u oktobru i planirani referendum o članstvu u Evropskoj uniji, a u te svrhe zabranila je rad nekoliko desetina televizijskih kanala i portala koji se protive politici vlasti i evropskim integracijama.

Stručna javnost takođe upozorava da aktivnosti Sandu i njenih saradnika stvaraju dodatne rizike za Pridnjestrovlje i Gagauziju.

„Pridnjestrovlje je problem za Moldaviju i za NATO, jer, očigledno, to označava prorusku zonu uticaja. U tom području, u mestu Kolbasna, postoji ruska baza i jasno je da Ukrajinci tu mogu stvoriti tenzije, jer je njihov zadatak da nanesu maksimalnu štetu Rusiji svim raspoloživim, svim mogućim sredstvima.

I, naravno, oni mogu da uvuku Pridnjestrovlje u ovaj sukob, a posle Pridnjestrovlja jasno je da bi usledilo i uvlačenje Moldavije i zato mislim da će pomoć Moldaviji biti povećana od strane Sjedinjenih Država“, upozorava Blohin.

U Pridnjestrovlju, koje se graniči sa Moldavijom i Ukrajinom, raspoređena je Operativna grupa ruske vojske koja broji 1.000 vojnika i oficira.

Oni, između ostalog, imaju zadatak i da čuvaju skladišta u kojima se nalazi više od 20.000 tona municije, koja je izvezena nakon povlačenja sovjetskih trupa iz evropskih zemalja.

U slučaju da se situacija u tom regionu „zakuva“ i dođe do sukoba Rusija će biti primorana da pojača otpor i pomogne Pridnjestrovlju da se odupre, zaključuje Blohin.

SLOMLJENO KRILO ODBRANE UKRAJINSKE ARMIJE: Rusi sada upadaju u veliko uporište (MAPA)

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA