Najnovije

Lepi „čelendžeri“ lepo gore u Ukrajini, a goreće i u Rusiji

Tokom vojnih sukoba u regionu Donjecka, „čelendžeri“ su savršeno goreli, a sada će goreti i na tlu Kurska. Imamo oružje koje prilično uspešno uništava te britanske tenkove, poručuje ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

„Skaj njuz“ je objavio saznanja da ukrajinske trupe koriste britanske tenkove „čelendžer 2“ za ofanzivu unutar Rusije, što je prvo korišćenje britanskih tenkova u borbenim dejstvima na ruskoj teritoriji, dok ruska državna korporacija „Rosteh“ proučava svo raspoloživo zaplenjeno NATO oružje i tehniku, a najviše interesovanja bude tenkovi i borbena vozila pešadije. U fokusu ruske korporacije su, između ostalog, i „čelendžeri”. Ispostavlja se da konstrukcija britanskih tenkova ne može da izdrži napad savremenih dronova-kamikaza. Pogođeni ruskim „lancetima“ ti tenkovi se pretvaraju u pepeo.

„Sudeći po informacijama koje imam, Ukrajinci su izabrali sledeću taktiku korišćenja ‘čelendžera’ - uzimaju malu diverzantsko-izviđačku grupu od, recimo, 30 ljudi, a pored tenka ’čelendžer’, ova grupa uključuje ili borbena pešadijska vozila ili oklopne transportere, po pravilu uvozne. Oni ljudi koji idu u proboj, dužni su ne samo da pokušaju da izvrše proboj linije odbrane Rusa, već i da zaštite ove čelendžere. To je jedan od njihovih zadataka...“, kaže Baranec.

Baranec napominje da su ukrajinske posade naučile da upravljaju ovim britanskim tenkovima, ali ne isključuje mogućnost da u njima i dalje sede Britanci.

Ubrzo nakon što je „Rosteh“ saopštio da je kvalitet britanskih tenkova ravan nuli, u zoni specijalne operacije primećen je „čelendžer“. Snimak potvrđuje njihovu slabu „žilavost“. Video pokazuje kako jedan dron spaljuje tenk do temelja. Glavni razlog – konstrukcija i zaštita ovih tenkova ne ispunjavaju uslove savremenog ratnog poprišta. Ruska korporacija ukazuje da je u njega bolje ne sedati, jer nije sigurno borbeno vozilo.

Ranjivost „čelendžera“

Čak su i zapadni mediji ranije navodili da britanski „čelendžeri“ prebačeni ukrajinskim oružanim snagama nisu pogodni za upotrebu u Ukrajini, a jedan od nedostataka koji se navodi je njihova slaba mobilnost – ukrajinski tenkisti su tvrdili da snaga motora od 1.200 konjskih snaga nije dovoljna za oklopnjak od 71 tonu, a kada se „čelendžer 2“ zaglavi u mekom ukrajinskom tlu, moraju da vuku, a ako to nije moguće - na primer, u toku bitke - ti tenkovi postaju veoma ranjivi.

Ruski vojni stručnjaci takođe navode da su „čelendžeri“ isporučeni Ukrajini posebno ranjivi na ruska minska polja, koja svojim udarom na dno ne samo da mogu da onesposobe oklopno vozilo, već i da ga potpuno unište.
Takođe, FPV-dronovi uspešno deluju protiv zapadnih tenkova, s obzirom da nijedan od zapadnih tenkova nema dinamičku zaštitu u gornjem delu, a još manje od FPV-dronova.

Ako se uporede sa ruskim T-90 onda su “čelendžeri“ inferiorniji u skoro svim aspektima - i po oklopu i po dometu paljbe.
Inače, „čelendžer“ je prvi britanski tenk koji je ikad uništen u borbi. Uništen je u Ukrajini, što se nije dogodilo za skoro 30 godina korišćenja ovih tenkova britanske proizvodnje na raznim ratištima.
Britanska propaganda je taj tenk, napominje Baranec, predstavljala kao „udarnu pesnicu“, ali se u praksi on nije pokazao kao takav.
Inače, korporacija „Rosteh“ je tokom proučavanja NATO trofejne tehnike došla do zaključka da u zapadnoj tehnologiji nema nikavih čuda, iako košta više od ruske tehnologije.

Prema rečima Vladimira Artjakova, zamenika generalnog direktora Rosteha, ispitavanja su pokazala da Rusija i Zapad imaju „paritet u zrelosti vojnih tehnologija i rešenja“, iako postoje razlike u pristupima prema konstruisanju. Programeri se rukovode kriterijumom najboljeg odnosa „cena-kvalitet-efikasnost“, ali se „ispostavlja da je NATO skuplji“.

Artjakov je kao primer naveo britanske tenkove „čelendžer“, koji su razočarali kvalitetom nakon prvih borbi. Od ruskih tenkova inferiorniji su i američki „abramsi“ i nemački „leopardi“. Teže se remontuju i nemaju vođeno oružje.
U julu je Rosteh saopštio da je oklop američkih tenkova „abrams” zastareo, a pogodak jedne ruske granate „krasnopolj“ garantovano uništava taj tenk.

Kako Britanci dopremaju oružje u Ukrajinu

Ranije su britanski mediji pisali da Velika Britanija isporučuje oružje Ukrajini preko dva glavna kanala – preko Lamanša i poljskog aerodroma „Žešov“. Od početka ruske specijalne operacije, direktnim letovima iz Velike Britanije za Poljsku dopremljeni su milioni municije, kao i malokalibarsko oružje, rakete dugog dometa i protivtenkovsko oružje. Oklopna vozila, tenkovi i artiljerija velikog dometa transportuju se preko Lamanša, a zatim vozom preko Evrope.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju regulisanje situacije u Ukrajini i direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob. Moskva je više puta poručila da će svaki teret koji sadrži oružje za Kijev postati legitimna meta za ruske oružane snage.

SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku ukrajinske vojske. U svakom slučaju, pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba, već ga naprotiv produžava i dovodi do još većeg krvoprolića.
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA