Najnovije

MOSKVA IMA PORUKU ZA SRBIJU: Tiče se Kosova i Metohije

Situacija na Kosovu i Metohiji, na severu južne srpske pokrajine je ispitivanje strpljenja i Beograda i srpskog stanovništva koje tamo živi u neverovatnim teškim uslovima, kako kada je reč o preživljavanju, tako i kada je reč o bezbednosti, rekao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Jednostrano otvaranje mosta, pa i sama izjava da će uskoro doći do otvaranja mosta na Ibru je velika provokacija, igra živaca“, rekao je za TV Hepi Bocan-Harčenko.

Vidi se, kako kaže, da u takvim prilikama rukovodstvo Srbije nastavlja dosta uravnoteženo u političkom smislu, a što je najvažnije nastavlja sa pomoći i podrškom srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

„Ako pokušamo da napravimo neku analizu svih dešavanja, veoma često se neke unutrašnje, teške situacije u Srbiji poklapaju sa porastom tenzije na KiM. Ja sada govorim o ovim akcijama protiv litijuma i korišćenju ekologije i teme litijuma u političke svrhe i poklapanju sa tenzijama na Kosovu. Bez obzira na ovih nekoliko, pa možda i više izjava sa Zapada upućenih Kurtiju da se zaustavi, da čeka, da ne otvara most, ja ne verujem da oni stvarno pritiskaju Prištinu da se zaustavi. I ranije je bilo više izjava, ali Priština dobro razume da niko sa Zapada neće da napravi neki stvarni pritisak i odlično zna, naučili su to tokom decenija, da mogu da rade što god žele u cilju uspostavljanja kontrole na severu Kosova“, ocenjuje Bocan-Harčenko.

Što se tiče Rusije i njene podrške, dodaje ambasador, Rusija je uvek uz Srbiju.

„Sada su najvažnije političke akcije, politika koju vodi Beograd, a naša pomoć je uglavnom na liniji političkih i diplomatskih aktivnosti, kao u Savetu bezbednosti. U Moskvi je ovih nekoliko dana bilo više razgovora i sastanaka potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa našim rukovodiocima. Imao je veoma dug i detaljan sastanak sa Lavrovom. Naravno, bilo je više razgovora o ekonomskoj saradnji, ali je uz to Kosovo bilo najvažnije pitanje, kao i naše zajedničke političke i diplomatske aktivnosti u tom pravcu, a na osnovu Rezolucije 1244 koja ostaje temelj za stvarno bezbedno, dugotrajno i trajno regulisanje ovog pitanja“, napominje Bocan-Harčenko.

Kako je rekao, Srbija nije uvela sankcije Rusiji, bez obzira na neverovatan pritisak Zapada da to učini koji godinama traje, čime je demonstrirala da vodi nezavisnu i samostalnu politiku.
Govoreći o Rusima koji su došli u Srbiju od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, ambasador Ruske Federacije u Beogradu kaže da oni sada dolaze u manjem broju nego što je to bio slučaj na početku.

„Neki su uspostavili ili nastavili svoj biznis, možda i u većim dimenzijama. Ne bih rekao da od strane tih građana Rusije koji su došli u Srbiju postoji neka vidljiva, osetljiva i negativna politička aktivnost na razvoj naših odnosa. Naravno, imajući u vidu odnose Srbije i Rusije, onima koji su negativno raspoloženi prema Rusiji Srbija nije najbolji teren za takve političke aktivnosti. Što se tiče biznisa oni ga nastavljaju u Srbiji, ali ne mogu da kažem da je to neki vrlo važan deo naše bilateralne saradnje jer je to uglavnom mali biznis, a mi sa Srbijom sarađujemo u mnogo većem obimu“, zaključio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

Četiri ukrajinska generala poginula kod Malinovke u Harkovskoj...

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA