Najnovije

Moskva: Kijev neće uništiti kanonsko pravoslavlje, nacrt zakona o zabrani UPC - varvarski

Kijevski režim ne može da uništi kanonsko pravoslavlje, a nacrt zakona o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve koji se razmatra u Ukrajini je varvarski, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u ponedeljak najavio odluku koja treba, kako je rekao, da ojača ukrajinsku duhovnu nezavisnost, a ukrajinski mediji su potom objavili da parlament naredne nedelje namerava da razmotri zakon.

„Uvereni smo da kijevskoj hunti neće poći za rukom da uništi kanonsko pravoslavlje koje ispoveda većina u zemlji“, ističe rusko Ministarstvo.

U Moskvi smatraju da je neprihvatljivo odsustvo reakcije institucija i u tom kontekstu Rusija je pozvala viskog predstavnika UN za ljudska prava Volkera Turka da se pozabavi pravim problemima - progonom sveštenika i vernika UPC - umesto što svakodnevno pokušava da sebi pripiše nepostojeća ovlašćenja.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlament je u prvom čitanju usvojio predlog zakona o njenoj potpunoj zabrani u celoj zemlji. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da su ukrajinski raskolnici uz pomoć lokalnih vlasti nasilno zauzeli stotine pravoslavnih crkava, dok su „sveštenici i vernici, muškarci i žene, bili izloženi fizičkom nasilju“.

RUSKI HELIKOPTER PRŽIO PO UKRAJINSKIM POLOŽAJIMA: Kurska oblast doslovno gori u svakom smislu

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA