Najnovije

NEMAČKA ZAVRĆE SLAVINU: Podrška Ukrajini će biti prepolovljena 2025. godine

Nemački ministar finansija poručio je da više ne treba odobravati zahteve Ministarstva odbrane za pomoć Kijevu.

Prema trenutnim planovima saveznog budžeta Nemačke, Ukrajini može biti isporučena samo vojna pomoć koja je ranije odobrena, poručio je nemačkom Ministarstvu odbrane ministar finansija Kristijan Lindner.

On je rekao da Nemačka mora da ograniči vojnu pomoć Ukrajini jer za sada nema raspoloživog novca za tu namenu, prenosi "Frankfurter algemajne Cajtung" (FAC).

Prema njegovim rečima, vojna oprema i materijal koji su već odobreni biće dostavljeni Ukrajini, ali dodatni zahtevi nemačkog Ministarstva odbrane više ne bi trebalo da se odobravaju.

Lindner je to naveo u pismu upućenom ministru odbrane Borisu Pistorijusu 5. avgusta, navodi FAC pozivajući se na dostupne dokumente i mejlove, kao i na diskusije vođene u nekoliko odbora savezne vlade i u parlamentu.

List navodi da se očekuje da će planirana vojna podrška Ukrajini biti skoro prepolovljena sledeće godine, a da će zatim 2027. godine pasti na manje od desetine sadašnjeg iznosa.

Takođe, navodi se da ubuduće novac za Ukrajinu više neće dolaziti iz federalnog budžeta, već iz zamrznute imovine ruske centralne banke. Saveznici Ukrajine zamrzli su oko 300 milijardi dolara nakon početka SVO, a države G7 su na samitu u Italiji odlučile da prihod od ovog novca iskoriste za finansiranje zajma od 50 milijardi dolara za Kijev.

Lindner očekuje da će Ukrajina ovim novcem pokriti značajan deo svojih vojnih potreba, piše FAC.

SLOMLJENO KRILO ODBRANE UKRAJINSKE ARMIJE: Rusi sada upadaju u veliko uporište (MAPA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA