Najnovije

DOKAZI U RUKAMA! Obelodanjeno kakvo naoružanje Kijev koristi u napadu na Kursku oblast

Kijev u terorističkom napadu na teritoriju Kurske oblasti koristi oklopnu tehniku koju su mu isporučile zemlje NATO neposredno pre toga, sledi iz analize dokumenata koje je zaplenila ruska vojska.

Oklopno vozilo „rošel senator“ (model „ford F-559 senator APC), koji je ukrajinska 82. zasebna desantno-jurišna brigada koristila prilikom napada na Kursku oblast, isporučen je Ukrajini uoči samog napada. To pokazuju dokumenti Oružanih snaga Ukrajine koji su pali u ruke ruskih marinaca iz 810. brigade.

Kako piše u saobraćajnoj dozvoli, oklopno vozilo „rošel senator“ je registrovano 26. jula 2024. godine. Navodi se da je tehnički pregled prvi put urađen 27. jula 2024. godine, odnosno deset dana pre napada ukrajinskih militanata na Kursku oblast. Prema tovarnom listu, oklopno vozilo je pristupilo izvršavanju borbenih zadataka sedmog avgusta.

Iz dokumenata koje su zaplenili ruski vojnici takođe sledi da vozilo „rošel senator“ ne samo da je isporučeno Ukrajini 2024., nego je i proizvedeno iste godine.

Protekle nedelje, vojnici 810. brigade marinaca Oružanih snaga Rusije u Kurskoj oblasti u potpunosti su uništili motorizovani konvoj 82. zasebne desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske, koji je bio naoružan oklopnom tehnikom zemalja NATO. U koloni su, pored kanadskih oklopnih vozila „rošel senator“, bila i američka oklopna vozila HMMVV (hamer), teška oklopna vozila „kugar“ i oklopni transporteri „strajker“.

U međuvremenu, britanski list „Tajms“ piše da ukrajinska vojska u napadu na Kursku oblast koristi dronove koje joj je isporučila Velika Britanija.

„Britanska tehnika, uključujući dronove, odigrala je centralnu ulogu u novoj ofanzivi Ukrajine“, navodi se u članku.
Ipak, kako navodi kolumnista „Forbsa“ Dejvid Eks, ukrajinska vojska gubi mnogo borbene tehnike u Kurskoj oblasti. Posebno je osetan gubitak borbenih oklopnih vozila i transportera guseničara za pešadiju.

„Oni gube ta dragocena vozila skoro dva puta brže nego obično“, tvrdi on i dodaje da ukrajinsku tehniku uništavaju ruski dronovi i artiljerija.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, od upada ukrajinskih snaga 6. avgusta ukupno je likvidirano 2.860 ukrajinskih vojnika, uništen je 41 tenk, kao i 40 oklopnih transportera. Operacija uništavanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine se nastavlja.
Povodom napada na Kursku oblast oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da je kijevski režim izveo provokaciju, te da vrši neselektivno granatiranje civilnih meta. Inače, taj napad se u Rusiji kvalifikovan kao teroristički čin koji je Kijev izvršio uz podršku kolektivnog Zapada.

KADIROVCI OBJAVILI HOROR SNIMKE: Ukrajinski leševi na sve strane (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA