Najnovije

Kurti ciljano odabrao baš ovaj trenutak: Profesor iz Kosovske Mitrovice upozorava na most na Ibru

Kurti je naumio da "integriše" sever bez integracija Srba, kaže Dušan Čelić.

Najava otvaranja mosta na Ibru nema samo simbolički značaj, već predstavlja realnu opasnost za Srbe, kaže profesor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić.

On je za RTS rekao da most ima izuzetno jako veliku simboliku, pošto su od juna 1999. godine najznačajniji sukobi dolazili iz pravca centralnog mosta, dok je srpska zajednica u severnom delu Kosovske Mitrovice tu organizovala svoju poslednju odbranu, uz konstruktivnu pomoć tada francuskog dela Kfora.

"Dakle, most je na neki način simbol opstanka i simbol otpora preostalih Srba na Kosovu i Metohiji", objašnjava profesor.

Ali, napominje Čelić, pored tog simboličkog značaja, činjenica da su ti potezi od strane Albanaca dolazili upravo iz tog pravca, iskustveno predstavlja jednu realnu opasnost.

"Znači, nije reč samo ovde o jednom subjektivnom osećaju Srba koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice, nego je reč o jednoj realnoj opasnosti, o nečemu što traje već 25 godina", kaže Čelić.

Takođe, činjenica da se to događalo u vreme kada su Kfor i Unmik imali pun izvršni mandat, dok je sada Unmik maltene pretvoren u običnu posmatračku misiju, ukazuje na to da su te strepnje Srba na severu danas možda još realnije.

Što se tiče mogućnosti da Kurti promeni stav, imajući u vidu i izjavu Vjose Osmani da niko nije lud da uđe u sukob sa Amerikancima, Čelić podseća da je Kurtijeva taktika inače bila taktika jednostranih poteza, tako da je i sada očigledno sličan obrazac.

Međutim, dodaje profesor, činjenica je da je sada pojačana konstruktivna retorika, pre svega od strane Kfora, i da je veoma moguće da će Kurti proceniti u nekom času da takav njegov potez ne bi odgovarao, bez obzira što otvaranje mosta vidi kao neku vrstu predizbornog trofeja.

"Integracija" severa bez integracije Srba
Kurti je naumio, prema njegovoj oceni, da "integriše" sever bez integracija Srba, i da vaga međunarodnu situaciju koja bi mu bila odgovarajuća – pre opštih izbora na Kosovu i Metohiji i pre izbora u SAD.

Čelić, koji procenjuje da je do kraja avgusta najkritičniji period, ukazuje da su studenti sada na raspustu, da je u toku sezona godišnjih odmora, mala je fluktuacija ljudi, i da je Kurti zato taktički procenio da mu sada najviše odgovara da povuče takav potez.

Što se tiče mera koje Brisel preduzima protiv Prištine, Čelić ocenjuje da je EU nažalost pokazala da njena upozorenja nisu kredibilna i da je reakcija Unije počinjala i završavala verbalno, i veruje da će tako biti i ovog puta.

"Ja mnogo više očekujem od međunarodnih bezbednosnih snaga, odnosno Kfora, odnosno NATO pakta, koji ima vodeću ulogu u ovim snagama. Mi smo ovih dana mogli da svedočimo relativno ozbiljnim verbalnim upozorenjima od strane Kfora, do sada možda najozbiljnijim", navodi Čelić.

Činjenica je, ističe, da Priština danas sistematski ugrožava ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, naročito na severu.

"Čini mi se da ne bih bio prestrog ako bih taj sistem poredio sa nekom vrstom aparthejda, ovde se radi zapravo o jednoj sistemskoj diskriminaciji na etničkoj osnovi", zaključuje Čelić, uz poruku da Srbija treba više da brine o Srbima na KiM i da ta podrška bude institucionalna.

NEČUJNI UBICA! Ruski dron „lancet“ nastavlja da spaljuje ukrajinsku..

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA