Najnovije

Projekat Valjevo: Megarudnik! Sve bilo dogovoreno: Šolc unapred znao odluku Ustavnog suda!

U Valjevu je planiran jedan megarudnik bora i litijuma, a potencijalnu eksploataciju treba da radi kanadska kompanija „Euro litijum Balkan“. U planu je i površinski i podzemni kop, rudno telo je površine 32 kilometra, dolazi do samog Valjeva i to je jedna jako opasna stvar, izjavio je advokat Sreten Đorđević u čijoj kancelariji u Valjevu radi više advokata koji su specijalizirali ekološko pravo i već su se istakli u borbi protiv Rio Tinta, Euro litijuma i drugih zastupnika rudarenja po Srbiji.

On je prilikom gostovanja na kanalu Pravi odgovor kazao da je kod Valjeva planirana i fabrika sumporne kiseline.

- Jedan nemački parlamentarac izjavio je da je zadovoljan što je Srbija rešila da ne pravi probleme Evropskoj Uniji. A ja bih dodao da je Srbija rešila da pravi probleme svom narodu – zaključuje Đorđević.

Upitan kako se u svega dve nedelje, između zahteva nemačke ambasadorke Anke Konrad od 5. jula da litijum bude raspoloživ i dolaska Šolca i Šefčoviča 19. jula, dogodilo da Ustavni sud poništi uredbu Vlade Srbije o ukidanju projekta Jadar, da ta odluka izađe u Službenom glasniku, da nova vlada obnovi staru odluku o projektu Jadar i da i to izađe u Službenom glasniku, kazao je da je to „samo dokaz da je sve bilo unapred dogovoreno“.

- Evropski zvaničnici su unapred znali za odluku Ustavnog suda, pa je taj memorandum, koji nije mali, unapred pripremljen, unapred usaglašen i da se sve znalo znatno pre formalne odluke Ustavnog suda. Ima još jedna stvar. Ceo tekst odluke Ustavnog suda od tridesetak strana procureo je manje od 24 časa nakon donošenja. Tehnički je neizvodljivo da takva odluka bude osmišljena i otkucana za tako kratko vreme – izneo je advokat Đorđević činjenice zbog kojih bi sudijama Ustavnog suda i članovima Vlade Srbije trebalo da se pozabavi javni tužilac i sprovede istragu. On je izneo još jedan frapantan podatak, a to je da je Službeni glasnik antidatirao, odnosno falsifikovao datum izlaska odluke Ustavnog suda! Naime, da bi Vlada Srbije 16. jula donela odluku da obnavlja staru uredbu projekta Jadar, odluka Ustavnog suda bi morala da se prethodno pojavi u Službenom glasniku, što znači najkasnije 16. jula ujutro. Međutim, on tvrdi da je Vlada donela odluku pre objavljivanja odluke Ustavnog suda!

- Moja kancelarija je satno pratila objave u Službenom glasniku i mogu da garantujem da se 16. jula nije pojavila odluka Ustavnog suda. Ona se pojavila tek 17. jula, ali su napisali da je objavljena 16. jula. U vreme digitalizacije, to je moguće napraviti – upozorio je Đorđević na još
jedan kriminalni čin režima.. On je izneo i koje je sve nazakonitosti počinio Rio Tinto, od poreskih manipulacija do istražnih bušenja bez dozvole, zbog čega mu se mogu jednostrano oduzeti sva prava na eksploataciju, a takođe je izneo i kakva je zagađenja izazvao istražnim bušotinama i „Euro litijum Balkan“.

Pogledajte ovaj intervju koji je algoritam Jutjuba najpre označio kao nepoželjan, ali je nakon žalbe i zahteva za reviziju, ipak poništio svoju odluku, pa ovaj intervju možete da poslušate u integralnoj, necenzurisanoj verziji na kanalu Pravi odgovor.

DRAGAŠ OTKRIVA: Sve o režimskom klanu koji stoji iza litijuma - ogoljena pozadina svega! (VIDEO)

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA