Najnovije

DŽONSON: Ukrajinski rat je plod višegodišnjeg plana SAD za slabljenje Rusije

Bivši agent CIA Lari DŽonson rekao je da je ukrajinski rat izbio zbog dugogodišnjeg američkog plana za slabljenje Rusije.

 „Ovaj rat, naglasio je, nije počeo 2022, već 2014-te. Plod je pažljivo pripremljenog plana za slabljenje Rusije. Razlog zašto Zapad to želi vrlo je jednostavan. Rusija ima u izobilju prirodne resurse, a Sjedinjenim Državama su potrebni. Od uranijuma i zlata do nafte i prirodnog gasa“.

On procenjuje da se situacija za ukrajinske trupe u zoni specijalne vojne operacije ubrzano spogoršava jer Oružane snage Ukrajine gube kontrolu u ključnom regionu.

„Rusi pobeđuju, a Ukrajinci nemaju logistiku i infrastrukturu koja bi im omogućila da podrže trupe. Ukrajinske snage postepeno počinju da gube kontrolu nad ključnim oblastima u Donbasu, gde se nalaze železnički čvorovi i baze snabdevanja. Prema njegovom mišljenju, zbog ovoga je neminovan kolaps Oružanih snaga Ukrajine“.

DŽonson napominje i da će Zapad, podižući uloge u sukobu, pokušati da se otarasi Vladimira Zelenskog i bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i njenog ambasadora u Britaniji Valerija Zalužnog.

Ocenio je da na takav zaključak navodi i istraga The Wall Street Journal, pošto taj američki list, na osnovu nje, direktno optužuje Zelenskog i Zalužnog za podrivanje Severnih tokova.

DŽonson tim povodom naglašava:

„Oni pokušavaju da okrive Ukrajinu za taj teroristički napad jer shvataju da gube rat. Sada treba da se otarase Zelenskog i da nekoga postave na njegovo mesto. Sve to veoma otežava potencijalne pregovore, pogotovo što smatram da Rusi trenutno nisu raspoloženi da pregovaraju o bilo čemu. Jer, oni pobeđuju“.

Prema njegovim rečima, priča o ukrajinskim aktivistima koji su jahtom stigli do tih baltičkih gasovoda „nije ništa drugo do lepa bajka“.

Prema rečima bivšeg operativca CIA, takva operacija zahteva veoma visoku veštinu i vrhunsku specijalnu opremu:

“Mislim da je odluku o dizanju tih gasovoda u vazduh doneo DŽo Bajden, a da su operaciju izveli agenti CIA i nekoliko stručnjaka iz naše ratne mornarice. Eksploziv je postavljen nekoliko meseci pre aktiviranja. Samo je čekan pravi trenutak“.

"Kompletiranje Kosova": Zašto je Kurtiju i Albancima toliko važan glavni most na Ibru?

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA