Najnovije

"Kosovo" u NATO: Prvi put kao pridruženi član Parlamentarne skupštine zapadnog pakta

Budući da pridruženi članovi mogu da učestvuju u gotovo svim aktivnostima izvesno je učešće prištinske delegacije na NATO okupljanju u Kanadi, piše "Albanijan post".

Očekuje se da će tzv. Kosovo učestvovati na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koje će trajati od 22. do 25. novembra u Kanadi, u Montrealu. Na osnovu dnevnog reda, na 70. sednici Parlamentarne skupštine NATO-a očekuje se da će učestvovati i pridruženi članovi i članovi posmatrači, saopštili su organizatori.

"Oko 300 delegata iz 57 država članica Parlamentarne skupštine NATO-a, pridruženih članica, posmatrača i regionalnih partnera biće informisani od strane predstavnika vlasti, NATO zvaničnika, akademika i eksperata o pitanjima od interesa za alijansu", navodi se u saopštenju.

Međutim, potpuni dnevni red još nije otkriven. Ali pošto pridruženi članovi mogu da učestvuju u gotovo svim aktivnostima, seminarima i plenarnim sednicama Parlamentarne skupštine NATO-a, onda je učešće prištinske  delegacije gotovo izvesno, piše "Albanijan post".

Na plenarnim sednicama, pridruženi članovi mogu da podnose rezolucije i amandmane na odluke. Istovremeno, oni nemaju pravo da glasaju o izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu skupštine, niti da doprinose budžetu Parlamentarne skupštine NATO-a. Ipak, mogu da služe kao specijalni pridruženi izvestioci u posebnim odborima.

Podsećamo, Parlamentarna skupština NATO-a donela je u maju ove godine odluku o unapređenju statusa tzv. Kosova, iz uloge posmatrača u status pridruženog člana te organizacije. Odluku je saopštio poslanik Pokreta Samoopredeljenje Driton Hiseni.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv, dok je pridruženi član postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da odluka te organizacije da tzv. Skupština Kosova dobije status pridruženog člana predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

JEZIVI SNIMCI UKRAJINSKE ARMIJE: Ubijaju civile, granatiraju nedužne (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA