Najnovije

KURTI NE ODUSTAJE! Otvorićemo most na Ibru u što kraćem roku

Most u Kosovskoj Mitrovici je trebalo da trajno bude otvoren još pre 25 godina, tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da će otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici biti obavljeno u najkraćem mogućem roku i ocenio da o tom pitanju ne treba razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kurti je za "Glas Amerike" rekao da kada je reč o otvaranju mosta na Ibru, "Kosovo" neće iznenaditi svoje saveznike i partnere, ali i da neće dozvoliti da se to pitanje nepotrebno odugovlači.

"Zainteresovani smo za otvaranje mosta na osnovu plana koji smo dogovorili sa našim partnerima, prijateljima, američkim i evropskim saveznicima. Održali smo konsultacije sa srpskom zajednicom na severu i jugu. Održali smo konsultacije sa Albancima i sa severnom opštinom Mitrovica, testirali smo i fizičku i tehničku stabilnost mosta i radimo projekat. I uradićemo to što je pre moguće, ali nećemo iznenaditi naše evropske i američke prijatelje s jedne strane, ali s druge strane, nećemo moći da dozvolimo da se ovo pitanje oteže u nedogled. Imamo dobru volju i nameru i verujemo da je otvaranje ovog mosta ispravno i neophodno, korisno za sve", rekao je Kurti.

Kurti tvrdi da Priština sluša sve savete međunarodnih partnera i da koordinacija sa njima nikada nije bila na višem nivou.

"Uveren sam da ćemo imati i vladavinu prava i slobodu kretanja na jednoj strani i mir i bezbednost. Otvaranje mosta preko reke Ibar nije usmereno protiv bilo koga. To je za srpsku zajednicu, za Albance, za Srbe, Bošnjake i sve manjine poput Turaka, Egipćana, Aškalija i Roma. Evropa je srušila sve zidove, mi smo u Evropi i moramo da otvorimo i ovaj most", poručio je Kurti.

Povodom poziva iz Brisela da se o otvaranju mosta razgovara u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, Kurti tvrdi da su razgovori 2014-2017. godine završeni dogovorom i planom implementacije o tome kako bi most trebalo da bude otvoren. 

"Ako je dogovor postignut, svaki ponovni razgovor bi predstavljao njegovo kršenje, a mi ne želimo da kršimo dogovor. Ne treba ponovo pregovarati", konstatovao je Kurti, dodavši da je spreman da poštuje sve dogovore.

Naglasio je da je most na Ibru trebalo da bude trajno otvoren još pre 25 godina, a da u međuvremenu nije trebalo da se donose odluke o njegovom zatvaranju.

"Trebalo je da bude otvoren i pre osam godina na osnovu Briselskog sporazuma i plana implementacije. Ono što želimo da uradimo je slobodno kretanje svih građana, dobara i kapitala sa obe strane reke Ibar, da imamo vladavinu prava koja nikoga ne isključuje i to sama po sebi predstavlja dah demokratske države", kaže Kurti.

ZELENSKI SKROZ SKRENUO SA UMA: Ovo je razlog napada na Kursku oblast, obrušio se i na zapad

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA