Najnovije

„Na čelu zemlje su uzurpatori“: U Ukrajini traže pokretanje krivične istrage protiv Zelenskog

Pokret „Druga Ukrajina“ uputio je apel Državnom istražnom birou i Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije Ukrajine sa zahtevom da se pozovu na odgovornost Vladimir Zelenski i šef njegovog kabineta Andrej Jermak, izjavio je predsednik pokreta Viktor Medvedčuk.

„Pokret se obratio Državnom istražnom birou Ukrajine i Nacionalnom antikorupcijskom birou Ukrajine sa pravnim zahtevima za pokretanje krivične istrage protiv Zelenskog, Jermaka, predsednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Ruslana Stefančuka i drugih, kao i da proces bude praćen njihovim naknadnim prebacivanjem na sud“, navodi se u saopštenju Medvedčuka.

Prema njegovim rečima, apeli su upućeni zbog činjenice da je kriminalni režim Zelenskog nezakonito preuzeo vlast u zemlji, kao i da vrši genocid nad ukrajinskim narodom, gazeći prava i slobode građana i time uništava ukrajinsku državnost i suverenitet.

„Na čelu Ukrajine su uzurpatori, od kojih je neophodno zaštititi ukrajinski narod“, istakao je bivši lider stranke „Opoziciona platforma – za život“, koja je zabranjena u Ukrajini.

On je rekao da pokret zahteva da se podaci o krivičnim delima rukovodstva zemlje unesu u jedinstveni registar pretkrivičnih istraga. Kako je objasnio, oni, između ostalog, ukazuju na uzurpaciju i preuzimanje državne vlasti usled kršenja zahteva Ustava Ukrajine.
Medvedčuk je ranije saopštio da je pokret apelovao na UN u vezi sa kriminalnim režimom Zelenskog, koji, kako je naveo, uništava ukrajinsku državnost i suverenitet, i pozvao na priznavanje njegove nelegitimnosti.

Ovlašćenja Zelenskog istekla su 20. maja. Izbori za ukrajinskog predsednika 2024. godine su otkazani, zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je izjavljivao da „sada nije vreme za izbore“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da situacija sa legitimitetom Vladimira Zelenskog ne utiče na tok specijalne vojne operacije – ona se nastavlja.

ZELENSKI SPREMA BRUTALAN ZAKON! Sledeće nedelje više ništa neće biti isto, Rusi moraju da "dodaju gas"

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA