Najnovije

RASULO U UKRAJINSKOJ VOJSCI: Neki su i bez hrane i vode - najgori užasi rata kao svakodnevnica!

Neki ukrajinski vojnici danima ostaju bez hrane i vode, dok im je zabranjeno da se povlače pod pretnjom smrću, kaže ukrajinski vojnik koji se predao i sa kojim je razgovaralo rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Raša tudej.

Ministarstvo je u nedelju objavilo trominutni snimak sa ukrajinskim vojnikom i bivšim policajcem Aleksandrom Makijevskim, koji je rekao da se dobrovoljno predao ruskim snagama nakon što je iz prve ruke iskusio teškoće na liniji fronta izazvane nemilosrdnim stavom vojnog rukovodstva. 

Makijevski je rekao da je otpušten iz policije nakon što je odbio da se pridruži ukrajinskoj jurišnoj brigadi. Tri meseca kasnije, ostao je bez novca i dobio je obaveštenje o regrutaciji i nije imao drugog izbora osim da potpiše ugovor sa vojskom. 

Tvrdi da mu je rečeno da će biti raspoređen u Donbas na drugoj liniji odbrane, koja ne bi trebalo direktno da se bavi ruskim snagama.  

„Odmah su nas odveli i bacili tamo i rekli da kopamo... posao je bio nemoguć“, priseća se on. „Nismo imali ni hrane ni vode. Šestog dana sam mislio da ću umreti." 

Ispričao je i kako je jednog dana čuo krajnje haotično i napeto čavrljanje na radiju kada je jedna ukrajinska grupa odlučila da se povuče. Navodno im je rečeno: 'Ako se povučete, ispalićemo salvu raketa na vašu poziciju. Rat će sve otpisati.”  

Makijevski je priznao da je bio uplašen i da je želeo da ode, ali se plašio da će ga ubiti njegovi saborci. „Dva bratska naroda se sukobljavaju jedan protiv drugog... Rat je pakao... Vlada proneveri novac, a običan narod pati. Oni posluju, a ni komandanti nisu ništa bolji“, dodao je on. 

Mnogi ukrajinski vojnici koji su odlučili da se predaju optužili su Kijev da ih tretira kao „topovsko meso“ i da im nije pružio podršku u borbi. Oni su se takođe žalili na nedostatak osnovne obuke i brojna dezertiranja. U međuvremenu, ruska vojska je postavila specijalnu radio-frekvenciju koju Ukrajinci mogu da koriste za predaju uz garantovanje humanog tretmana.

Pogledajte OVDE stravične snimke leševa ukrajinskih boraca u Kurskoj oblasti

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA