Najnovije

ZAPAD NAORUŽAVA REGION: Da li se Srbiji sprema "smrtonosni obruč"!?

Hrvatski mediji nedavno su izvestili da se posle nabavke 12 "rafala", protivvazdušnog sistema "mistral" i ugovaranja dodatnih helikoptera "blek houk" modernizacija i jačanje vatrenih moći hrvatske vojske nastavljaju.
Municija...

Municija...

Kako piše "Politika", akcenat je stavljen na opremanje kopnenih jedinica, a najavljeno je da bi do kraja godine sa SAD mogao da bude potpisan ugovor vredan 300 miliona dolara za nabavku višecevnog raketnog bacača "M142 himars". Tvrde i da je sve još pod velom tajne, kao i da se ovo oružje dokazalo u Ukrajini.

Za to vreme Srbija više neće moći da računa na isporuke pojedinog zapadnog oružja, konkretno pušaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je prilikom obilaska kasarne u Loznici, razgovarajući sa jednim vojnikom, rekao da "pošto nam neće isporučivati ni 'hekler' ni 'skar' ni bilo šta, mi moramo da se oslonimo na sebe", odnosno na sopstvenu namensku industriju, piše beogradski list.

Ovo otvara pitanje zašto se baš u ovom trenutku Hrvatska snažno naoružava, baš na kopnu, i da li određene zapadne sile imaju interes da vojno oslabe našu zemlju, dok istovremeno jačaju Prištinu.

"Postoji jedna, rekao bih, ne samo logička protivrečnost, nego i zdravorazumska - ako je Hrvatska u NATO-u, postavlja se opravdano pitanje otkud potreba da se dodatno i snažno naoružavaju i to ofanzivnim oružjem", kaže pukovnik u penziji Ilija Kajtez.

Naglašava da nije potrebna velika mudrost ni geostrategijska imaginacija da bi se shvatilo da se naoružavaju zbog nas.

"Nama je problem to što smo u velikoj meri do sada koristili rusko naoružanje, ali i zahvaljujući tome što smo okruženi članicama NATO. Zbog toga što je Rusija u sukobu, i u velikoj meri u borbi protiv NATO-a, postoji problem da mi one sisteme koje smo platili i kupili dobijemo. Onda, u tom smislu, raste značaj oslanjanja na sopstvenu pamet, namensku industriju i da se okrenemo ka domaćim izvorima i određenim sistemima koje možemo da dobijemo i kupimo od Kine ili avionima 'rafal' od Francuske, što je bila ideja", kaže Kajtez.

On naglašava i da određene snage iz političkog Sarajeva stalno zveckaju oružjem, te da Srbija mora da bude spremna za odgovor i na toj strani.

Pročitajte OVDE o rasulu u ukrajinskoj vojsci

Izvor: Politika / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA