Najnovije

ZBRKA OKO RAKETA "STORM ŠEDOU": Da li je London tražio odobrenje Vašingtona za udare na Rusiju

Zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da nije podnet nikakav zvaničan zahtev da se britanske rakete dugog dometa lansiraju izvan ruske granice, što bi zahtevalo upotrebu nekih američkih sistema, objavio je "Tajms".

Sjedinjene Države nisu dobile zvaničan zahtev iz Londona da dozvole Ukrajini da koristi britanske rakete dugog dometa "storm šedou" za udare duboko na ruskoj teritoriji, piše britanski "Telegraf", pozivajući se na zvaničnika u administraciji američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

Istovremeno, Velika Britanija i dalje razmatra mogućnost da dozvoli Ukrajini da koristi krstareće rakete "storm šedou" za napad na rusku teritoriju, prenosi isti izvor, pozivajući se na izvore.

Ranije je "Tajms" izvestio, pozivajući se na svoj izvor, da američke vlasti sprečavaju Veliku Britaniju da dozvoli Kijevu da koristi ove rakete za udar na "međunarodno priznatu rusku teritoriju". Kako je novinama rekao izvor iz britanske vlade, vlasti Londona čekaju odobrenje Sjedinjenih Država kako bi Kijevu dale zeleno svetlo za upotrebu projektila. Međutim, britanske vlasti još nisu dobile odobrenje kao odgovor na podneti zahtev.

Kako prenosi list, Bela kuća je demantovala izveštaje da SAD blokiraju zahtev Britanije da Kijev upotrebi rakete.

"Zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da nije podnet nikakav zvaničan zahtev da se britanske rakete dugog dometa lansiraju izvan ruske granice, što bi zahtevalo upotrebu nekih američkih sistema", objavila je publikacija citirajući zvaničnika.

Ranije je britanski list "Tajms" objavio da britanski ministri pokušavaju da ubede saveznike da dozvole Ukrajini da koristi krstareće rakete "storm šedou" koje su joj dostavljene za izvođenje udara na rusku teritoriju.

Bivši britanski premijer Boris DŽonson je nakon terorističkog napada Ukrajine na oblast Kursk pozvao da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve u Rusiji zapadnim oružjem kako bi "dovršio posao".

Vladimir Zelenski je u julu rekao da je dobio dozvolu od britanskih laburista da koristi rakete "storm šedou" za gađanje ciljeva u Rusiji. List "Telegraf" je kasnije objavio da je britansko ministarstvo odbrane demantovalo ovu informaciju.

LAVROV OŠTRO O DIVERZIJAMA NA SEVERNOM TOKU: Nemačka će morati da odgovori na sva pitanja!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA