Najnovije

KURTI IZAZIVA OZBILJAN HAOS: Ova odluka je u najmanju ruku vrlo opasna

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte o otvaranju glavnog mosta na Ibru. Rekao je da most mora da se otvori i da sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost.

Kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih institucija, današnji sastanak održan je tačno osam godina nakon razgovora koji su održani 2. avgusta 2016. godine u Briselu u vezi sa primenom Sporazuma o mostu u Mitrovici u okviru dijaloga u Briselu, nakon čega je usledio Plan Evropske unije za otvaranje mosta u Mitrovici za pešake i vozila u oba smera.

Kurti je diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i EU „predstavio plan Vlade za otvaranje mitrovačkog mosta preko reke Ibar. Planom su predviđena ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta, procena rizika od elementarnih nepogoda, vizuelna revitalizacija mosta sa pristupom mostu za sve, razgovori sa građanima i interesnim grupama, kao i sveobuhvatna informativna kampanja o koristi i ciljevima otvaranja mosta“.

„Konsultacije i koordinacija se nastavljaju. Kako se navodi u planu Evropske unije za revitalizaciju mosta, mitrovački most preko Ibra postaće simbol normalizacije odnosa na Kosovu. U istom planu se navodi da će ’ revitalizacija u velikoj meri doprineti olakšavanju kontakata između svih građana Severne i Južne Mitrovice i time doprineti razmeni i razumevanju’. Dakle, most se mora otvoriti. On je u službi svih, a nije protiv nikoga. Sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost, naprotiv. Most je simbol slobode kretanja, što je osnovna vrednost i sloboda Evropske unije. Most je simbol integracije, što je zajednički rad Kosova sa našim partnerima.

Vlada je i za slobodno kretanje i za integraciju građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su razgovarali o dešavanjima na KiM i aktuelnim temama. Kurti ih je, kako se navodi, upoznao sa rezultatima mera i politika zapošljavanja i socijalne zaštite u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, konkretno sa merom „Vlada za porodicu“, u okviru koje je posredovano i podržano zapošljavanje 231 lica u ovim opštinama.

„U međuvremenu, interesovanje građana iz redova nevećinske srpske zajednice da budu opremljeni dokumentima Republike Kosovo poraslo je u poslednjem kvartalu prošle godine, a posebno u prvih šest meseci ove godine, što svedoči njihovu volju i interes za održivu integraciju“, dodaje se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

MIRIŠE NA PAKLENI RAT: Kilometarske kolone balističkih raketa (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA