Najnovije

Pregovori o razmeni zatvorenika trajali mesecima: Amerika tvrdi da je tražila i Navaljnog

Kanali komunikacije između dve zemlje "iza kulisa" su bili otvoreni

Sjedinjene Države pokušavale su da u razmenu zatvorenika sa Rusijom uključe i ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, tvrdi savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan koji je tako postao prvi zvaničnik američke vlade koji javno rekao da su i u vreme dok je Navaljni bio živ trajali pregovori s Moskvom.

Rusija, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja juče su organizovale razmenu zatvorenika, među kojima je 16 osoba oslobođenih iz ruskog pritvora.

Takav obim razmene, bio je iznenađenje za zapadne medije, jer s obzirom na demonstrativni "raskid" s Rusijom niko nije mogao da zamisli da su Moskva i Vašington ostavili otvorene komunikacione kanale, ističe, dopisnik "Velta" Danijel Kup.

On ističe da iza kulisa nema izolacije Rusije, već Zapad i Moskva nastavljaju pregovore ali o njima jednostavno ne govore javno jer je reč o "veoma osetljivim temama".

"Ono što se dogodilo nije planirano za nekoliko sati ili dana. Mora da su to bili veoma, veoma dugi pregovori. Turska je takođe odigrala posredničku ulogu i zato se to i odigralo u glavnom gradu Turske, Ankari. Definitivno nije bilo želje da javnost sazna za ovo jer se znalo da je reč o izuzetno osetljivoj misiji, ali iza kulisa ovi kanali komunikacije još uvek moraju da rade, bar po pojedinim pitanjima", istakao je novinar "Velta".

Akcija razmene zatvorenika između Sjedinjenih Država i Rusije podsećala je, kako kaže dopisnik "Skaj njuza" iz Moskve Ajvor Benet, "na špijunski film iz hladnog rata", ali ističe da je sve što se dogodilo rezultat "složene, delikatne diplomatije".

"Sa toliko uključenih slojeva i vlada, dogovor je bio poput kule od karata koja bi se svakog trenutka mogla srušiti. I to je postala pobeda ne samo za Belu kuću, već i za Kremlj. To postaje jasno kada se pogleda činjenica da je Putin lično kao heroj dočekao Ruse koji se vraćaju. Tako je Putin jasno stavio do znanja da ceni svoje obaveštajce i da ih neće napustiti", rekao je Benet.

Razmena je, podvlači on, takođe pokazala da uprkos razlikama, Rusija i Zapad i dalje mogu da postignu dogovor.

"Ali ne treba očekivati njihovo približavanje ili bilo kakvo smanjenje neprijateljstva u Ukrajini. Ovaj istorijski dogovor će najverovatnije biti izolovan slučaj", siguran je novinar.

MIRIŠE NA PAKLENI RAT: Kilometarske kolone balističkih raketa (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA