Najnovije

SAD IMAJU PORUKU ZA MOSKVU: Pridržavaćemo se Novog START-a samo ako isto čini Rusija

Amerika smatra da je neophodno pripremiti se za trenutak kada neće biti ograničenja na arsenale nuklearnog oružja u svetu.

Sjedinjene Države će se pridržavati ograničenja predviđenih rusko-američkim sporazumom Novi START, do preostalog perioda njegovog važenja samo ukoliko to isto bude radila i Rusija, dok će se istovremeno pripremati za svet u kojem nema ograničenja nuklearnog oružja, izjavio je pomoćnik ministra odbrane SAD za svemirsku politiku Vipin Narang, a prenele RIA Novosti.

"Mi ćemo se pridržavati centralnih ograničenja Novog START-a sve dok to čini Rusija", istakao je zvaničnik Pentagona tokom diskusije u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, SAD smatraju da je neophodno pripremiti se za scenario kada će potpuno nestati ograničenja na arsenale nuklearnog oružja u svetu.

"Moramo se pripremiti za svet u kojem su ograničenja na arsenale nuklearnog oružja potpuno nestala. Modernizacija nuklearnog kapaciteta SAD danas i priprema za buduće promene u pozicioniranju mogu pomoći da se naši protivnici ohrabre da se uključe u razgovore o kontroli strateškog naoružanja", rekao je Narang. 

SAD dozvoljavaju promene u obimu i raspoređivanju arsenala svog nuklearnog oružja ako Rusija, Kina i Severna Koreja ne promene svoju politiku u ovoj oblasti, saopštio je Pentagon.

Novi START je potpisan 2010, i na snazi će biti do 2026. godine. To je poslednji ugovor o kontroli naoružanja Moskve i Vašingtona koji je ostao na snazi nakon povlačenja SAD iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa i Ugovora o otvorenom nebu za vreme bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum ograničava nuklearne zalihe obe zemlje i omogućava im da međusobno nadgledaju vojna postrojenja. Sukob u Ukrajini je praktično onemogućio takve inspekcije, za šta su obe strane okrivljavale jedna drugu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je odluku o suspenziji Novog START-a još u februaru 2023, dok je istovremeno potvrdio da će Moskva nastaviti da se pridržava dogovora o raspoređenim bojevim glavama.

Nastavljeni manevri nestrateških nuklearnih snaga Rusije: Na redu...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA