Najnovije

SPRŽENI SISTEMI PATRIOT! Rusi za dan uništili čak tri komada

Ruske snage su u jednom danu uništile tri lansera protivvazdušnih raketa „patriot“ u Ukrajini. Pored toga, 1. avgusta oboreno je 14 projektila HIMARS i jedna taktička raketa ATAKMS, piše „NJuzvik“ pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane

Ruske trupe su u četvrtak, 1. avgusta, uništile tri lansera američkog PVO sistema Patriot, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija je koristila kombinaciju dronova, artiljerije i kopnenih snaga za poraz protivvazdušnih raketnih sistema.

Moskva je takođe saopštila da je oborila 14 američkih projektila HIMARS i jednu taktičku raketu vojske ATAKMS.

Patriot (akronim za Phased Arrai Tracking Radar) visokotehnološki odbrambeni sistem od raketa zemlja-vazduh koji se smatra jednim od najnaprednijih oružja u američkom arsenalu.

Sjedinjene Države su dostavile Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane „patriot“ za jačanje odbrane zemlje od baraža ruskih dronova.

Ukrajina je svoju prvu „patriot“ bateriju dobila od Sjedinjenih Država u prvoj polovini 2023. kako bi zaštitila nebo od masivnih bombardovanja i stalnog granatiranja.

Ukrajina će dobiti 1,7 milijardi dolara dodatne vojne pomoći, saopštili su u ponedeljak američki zvaničnici. Najnoviji paket uključivao je municiju za sisteme PVO, artiljeriju, minobacače, protivtenkovske i protivbrodske rakete.

Od te pomoći, 1,5 milijardi dolara došlo je iz dugoročnih ugovora u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć, a preostalih 200 miliona dolara je došlo direktno iz rezervi Pentagona.

MIM-104 Patriot je raketni sistem zemlja-vazduh koji uključuje napredni projektil presretač i radarski sistem visokih performansi. Koristi se za presretanje pretnji poput aviona i balističkih projektila, a može i da obara bespilotne letelice kamikaze, koje Rusija naširoko koristi.

Ovi događaji su se desili u fazi kada su u Ukrajinu stigli prvi lovci F-16 koje je proizvodio kompanija „Lokid Martin“. Prva serija dugoočekivanog aviona već je viđena u akciji u sukobom razorenoj  zemlje.

Kremlj je saopštio da će ruska vojska oboriti borbene avione američke proizvodnje F-16 poslate u Ukrajinu i naglasio da F-16 neće imati značajan uticaj na ishod rata.

ŠPIJUNSKA ORGANIZACIJA CIA! Bivši obaveštajac izneo nove informacije

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA