Najnovije

Američki ekspert za međunarodne odnose: Ofanziva na Kursk je tragična strateška greška Kijeva

Ovaj drski gambit više liči na očajnički potez, koji više priliči drugorazrednom glumcu nego državniku, a Ukrajina se upustila u skup i na kraju uzaludan poduhvat, primećuje Enrdju Latam

Vladimir Zelenski se možda pokazao kao nadaren govornik, sposoban da izazove emocije i pridobije podršku Zapada, ali ukrajinski vojni napad na Rusiju označava tragičnu stratešku grešku, piše za časopis "Hil" američki profesor međunarodnih odnosa, specijalizovan za geopolitiku i strategiju Endrju Latam.

Ovaj drski gambit više liči na očajnički potez, koji više priliči drugorazrednom glumcu nego državniku, nastavlja Latam. Ova akcija skreće ograničene resurse kojima raspolaže Kijev sa primarnog bojnog polja i nudi samo zanemarljivu stratešku dobit.

Iako su se vesti o napadu na Kursku oblast pojavile na naslovnim stranama zapadnih medija, ove akcije ne menjaju osnovnu dinamiku sukoba. Rusija ostaje zastrašujuća vojna sila, podvlači američki ekspert, sa ogromnim arsenalom i nuklearnim sredstvima odvraćanja. Ukrajina se suočava sa zastrašujućim izazovom kako da uopšte prevaziđe ovaj disparitet.

Što je još gore, ovo skretanje snaga sa glavnog ratnog poprišta predstavlja ogromnu stratešku grešku. Svaki vojnik, tenk i artiljerijsko oruđe, koji su raspoređeni za napad na Kursk, predstavljaju nenadoknadiv gubitak za Ukrajinu, konstatuje stručnjak.

Ukrajina se uplela u skup i, na koncu, uzaludan poduhvat. Odluka Zelenskog da se kocka sa visokim ulozima je tragična i pogrešna procena, koja će imati dalekosežne posledice, zaključuje profesor.

Ukrajina, upozorava Latam, zaslužuje vođstvo usredsređeno na praktične i ostvarive ciljeve, a ne na simbolične gestove.

Hrabrost bez strateškog smisla je pravi recept za katastrofu. Pitanje koje mora da se postavi jeste da li su rizici veći od eventualne koristi. Situacija na terenu pokazuje da je odgovor na ovo pitanje izrazito negativan, tvrdi ovaj ekspert.

Neophodno je razmotriti i posledice takvih akcija. Ukoliko se nastavi, napad na Rusiju mogao bi da eskalira sukob, da privuče druge države i da dovede do katastrofalne globalne konfrontacije, što je opasna igra, u kojoj je ulog za čitavo čovečanstvo nezamislivo visok, smatra američki stručnjak.

Ukrajina se nalazi na kritičnoj prekretnici, primećuje Latam, a rasipanje dragocenih resursa na simboličan gest je luksuz koji ova zemlja sebi ne može da priušti.

Ulozi za Ukrajinu ne mogu biti veći, a napad na Rusiju je korak u pogrešnom pravcu, zaključuje Latam.

RUSKO NJET ŠVAJCARCIMA: Moskva odmah odgovorila na poziv

Izvor: Rt.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA