Najnovije

AMERIKANAC "OGOLIO" ŠIPTARE: NATO bombardovao Srbiju zarad forsiranja ishoda

Stiven Rasel, bivši pripadnik američkog Kfora izjavio je danas svedočeći pred sudom u Hagu da je u nelegalnom štabu OVK u Gnjilanu otkrio sobu za mučenje pritvorenika.

Ispričao je da su međunarodne snage 9. avgusta 1999. sprovele raciju u zgradi internata u Gnjilanu, gde je suprotno Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, bio ilegalni privtor. Tu je nađena i znatna količina oružja, municije, mina i druge opreme koje je OVK, po sporazumu, morala da preda mirovnim snagama.

U podrumskoj prostoriji zatečena je stolica oko koje su bile mrlje sveže krvi, kao i oštri instrumenti, palice, cevi i žice. Prema optužnici, u pritvoru OVK na tom mestu, u julu 1999, ubijeni su Mirko Jović i DŽemo Zuljić, dok je više njih zlostavljano.

Rasel je rekao da je sobu za mučenje pokazao komandantu OVK u operativnoj zoni Karadak Ahmetu Isufiju ali on nije reagovao. Kfor je tada uhapsio 10 pripadnika OVK, čemu se Isufi protivio, a albansko stanovništvo je sutradan demonstriralo protiv međunarodnih snaga.

Rasel je kazao da je uhapšene pripadnike OVK identifikovala sa fotografija jedna Albanka koju su mučili u podrumu internata.

Pripadnici Kfora su, kako je Rasel rekao, bili šokirani onim što su otkrili na strani sa kojom su sarađivali.

Pored dokaza zločina, Kfor je tada otkrio i ilegalnu policijsku jedinicu OVK zvanu „Crne košulje”. Američki oficir je dodao i da je Kfor, sredinom jula 1999, spasio Velibora Stojanovića iz sela Šilovo, koga je OVK otela i prebacila u Mališevo.

U pritvoru, Stojanović je bio primoran da potpiše lažno priznanje i navede imena lokalnih Srba koji su navodno bili naoružani. Trebalo je da to posluži kako bi ti Srbi kasnije bili oteti.

Dodao je i da je Tači u govoru u Gnjilanu, 3. oktobra 1999, pozvao Albance da se oslobode preostalih Srba i da se bore za Preševsku dolinu u Srbiji.

U svom ličnom dnevniku, koji je citiran u sudnici, Rasel je napisao da je Tači kazao da Kosovo još nije ujedinjeno zato što još ima Srba i da Bujanovac pripada Kosovu.

Rasel je rekao da je Kosovo bez Srbije, koje su zagovarali Tači i govornici, bilo kršenje Rezolucije 1244.

Tačijeva zastupnica nastojala je da Rasela prikaže pristrasnim u korist Srba, navodeći da je on u svom dnevniku komandanta OVK Isufija nazvao teroristom ubicom, Albance bandom koljača, a Kosovo mestom koje je bog zaboravio.

Rasel je rekao da je NATO na Kosovu izabrao jednu stranu.

„Mi smo se umešali u suverenitet Srbije da bismo umanjili patnje na Kosovu, na osnovu rezolucije UN 1244”, dodao je.

Rasel je ocenio i da NATO bombardovanje nije bilo misija održavanja mira, već forsiranje ishoda.

Pročitajte OVDE šta Osmanijeva kaže o mostu na Ibru 

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA