Najnovije

POTPUNO ŠIZOFREN ODNOS! Šta je tzv. Kosovo za Kijev

Odnos ukrajinske Vlade prema kosovskom problemu je potpuno šizofren, ocenjuje srpski istoričar i spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ Srđa Trifković.

On objašnjava da je s jedne strane Ukrajina godinama unazad govorila da neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pokušavajući da izjednači položaj Krima i tzv. Kosova, dok je s druge strane, od 2014. godine ukrajinska politika sve više usklađivana sa interesima velikih zapadnih sila, za koje je nezavisnost Kosova neprikosnoveni stub njihove politike na Balkanu, iako je, kako kaže to u moralnom i pravnom smislu – apsurd.

Ukrajina je, navodi Trifković, pokušala da sledi NATO politiku i politiku Evropske unije, koju joj je kolektivni Zapad nametnuo na neki podmukao način, ali još uvek nije povukla taj konačni potez.

„Verujem da će to učiniti s vremenom. I tvrdiće se da su, naravno, dva slučaja potpuno različita, da je Kosovo imalo pravo da se otcepi od Srbije iz raznoraznih razloga, dok Krim nikada nije imao pravo da se otcepi od Ukrajine“, kaže Trifković.

On ocenjuje da se jednostavno ne može tražiti racionalno objašnjenje i logika kada se radi spoljnoj politici kijevskog režima.

„Ona je diktirana nepredviđenim okolnostima, a ne određenim principima. Nikada nije ni bila principijelna, barem ne od februara 2014. i nikada neće biti, sve dok sadašnji režim ili neki sličan naslednik ovog režima bude na vlasti u Kijevu“, zaključuje Trifković.

Preteće poruke službenicima Vlade Srpske stigle iz Prištine, cilj - izazivanje panike

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA